Vinnare av Blåslampan 2017

Vi är stolta över att ha vunnit Sveriges enda konsumentpris. Så här löd pressmeddelandet:

Modig guide för sparare får årets konsumentpris Blåslampan

Med enkla konsumentråd och kaxig attityd ställer Småspararguiden finans- och pensionsbranschen mot väggen. Därför belönas de med årets konsumentpris Blåslampan, som delas ut av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön.

Småspararguiden startade som en motreaktion till den stora skillnaden mellan de råd finansexperter ger till sina vänner, och de råd de flesta får hos banker eller fristående försäkringsförmedlare.

– Många konsumenter tycker att finansbranschen är komplicerad. Dessutom är de flesta finansiella rådgivare i själva verket säljare. Småspararguiden fyller därför ett stort hålrum genom att belysa orimliga villkor och ge konkreta råd som gynnar spararna. Juryn är imponerad över både initiativet och drivet, säger Örjan Brinkman, ordförande i juryn.

Om Blåslampan
Konsumentpriset Blåslampan delas varje år ut av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön. Det ska gå till en person, organisation eller ett företag som på ett inspirerande och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen. Vinnaren får 10 000 kronor, en antik blåslampa och en prenumeration på Råd & Rön. Priset delas i år ut av konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund.

Juryns motivering
På en marknad där de flesta rådgivare i själva verket är säljare utmanar Småspararguiden modigt finans- och pensionsbranschen. Genom att peka på orimliga villkor och finansiella produkter som bara gynnar de som säljer dem ställer de marknadens aktörer mot väggen. De sätter alltid spararnas intressen främst och ger på ett enkelt och informativt sätt vägledning som underlättar inom ett område som för många är svårt att förstå. Och med handfasta råd och användarvänliga tjänster ger de oss alla chansen till ett bättre sparande. Mer pengar och pension till dig och mig och större press på branschen att erbjuda prisvärda och bra sparprodukter!

 

Övriga finalister utsedda av juryn:

Hanna Olvenmark – Portioner under tian

Daniel Wieselberg – Pappas appar

Kollaborativ ekonomi Göteborg

Läs mer om Blåslampan och juryn

 

För mer information:

Örjan Brinkman, juryns ordförande, samt ordförande i Sveriges Konsumenter och Råd & Rön 070 257 50 14

Anna-Lisa Persson, Sveriges Konsumenter 08-674 43 03

 

Sveriges Konsumenter är en oberoende, partipolitiskt obunden paraplyorganisation med 23 medlemsorganisationer samt enskilda medlemmar. Målet är ökad konsumentmakt och att politiker, näringsliv och myndigheter alltid ska ha konsumenternas bästa för ögonen. Sveriges Konsumenter arbetar med påverkan och opinionsbildning, både nationellt och internationellt och ger ut tidningen Råd & Rön.