10 varningstecken som visar att du göder finansindustrin i onödan

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Finansindustrin är mycket kreativ när det gäller att hitta på konstiga lösningar som får dig att betala en massa avgifter som inte ger dig något värde. Här kommer 10 varningstecken som borde få dig att se över vart du har dina pengar.

  1. Du äger en fond vars namn innehåller värdeord som proaktiv/smart/trygghet.
    Har du en sådan fond kan fondbolaget vara väldigt trygga med att de tjänar en massa pengar. Din egen trygghet finns det mycket billigare sätt att skaffa.
  2. Du har en blandfond.
    Som vi skrivit tidigare är blandfonder nästan alltid onödigt dyra. Det blir mycket billigare att välja en billig aktiefond och en billig räntefond.
  3. Du äger en fond i fond.
    Detta betyder nästan alltid att någon tar hutlöst mycket betalt för att välja fonder åt dig och sedan ändå inte väljer särskilt bra fonder.
  4. Du äger en fond som är aktivt förvaltad.
    Det betyder att du betalar folk en massa pengar för att spela på aktier. Det är inte helt omöjligt att någon enstaka förvaltare faktiskt gör det bra, men det är väldigt osannolikt att du lyckas hitta någon som gör det så bra att det kompenserar för avgiften så försök inte ens.
  5. Du äger en fond med förvaltningsavgift över 0,5%.
    Hur mycket en fond ska kosta beror lite på vad det är för typ av fond, men det går att hitta fonder med avgifter på max 0,5% för alla fondkategorier du borde vilja köpa. Undantaget är om du vill ha småbolagsfonder. Den billigaste svenska småbolagsfonden vi har kunnat hitta kostar 0,6%. Tillväxtmarknadsfonder är också dyrare, men här finns åtminstone ett alternativ som kostar 0,4%.
  6. Du äger en strukturerad produkt.
    Strukturerad produkt är ett samlingsnamn för konstiga sätt att spela på aktiemarknaden där du inte har en chans i världen att förstå vad du egentligen betalar. En strukturerad produkt kan tex säga att om ingen av aktierna A, B och C går ned mer än x% så får du en viss avkastning, men om någon går ned så mycket så får du vad den sämsta aktien avkastat. Eftersom du inte förstår vad du betalar kan du utgå från att den som säljer ser till att du betalar mycket.
  7. Du äger de fonder din personliga bankman/rådgivare/pensionsförmedlare har rekommenderat.
    Vi tror att det händer att personliga bankmän ger dig rådet att skaffa de billigaste och bästa fonderna, men vi har inte lyckats hitta något sådant exempel än så detta får betraktas som ett förhållandevis säkert tecken.
  8. Du får inbjudningar till gratis mingel/event/filmvisningar från din personliga bankman/rådgivare/pensionsförmedlare.
    Fundera på vad eventet kostar och tänk på att det antagligen är småpengar jämfört med vad den som bjuder tjänar på dig.
  9. Din personliga bankman/rådgivare/pensionsförmedlare hör av sig ofta, har hur mycket tid som helst att ses och är väldigt trevlig.
    Det här är ytterst välbetalda personer så att de lägger mycket tid på dig betyder att du är en väldigt bra affär för dem.
  10. Du har ett sparande hos Folksam.
    Ingen expert vi känner till skulle på egen hand välja Folksam för sitt eget sparande. Folksam är det pensionsbolag som haft allra mest intensiva samarbeten med skrupelfria pensionssäljare och har du pengar där har du förmodligen inte valt det själv.

Testa gärna vår Fondguide (privat sparande) för att se vilka fonder du ska välja istället.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.