Allras advokater stämmer dig på 1900000000 kr

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


I fredags fick Pensionsmyndigheten ta emot ett brev från Allras advokater: ni är skyldiga oss 1900 Mkr. Här försöker vi reda ut vad saken handlar om.

Den arga lappen från advokaterna

Allras advokater på Gernandt & Danielsson har skickat ett argt brev till Pensionsmyndighetens advokater

Efter att skandalen avslöjades blev Allras fonder avstängda och företrädarna polisanmälda. Bolagets ambitiösa planer på att börsregistrera sig gick därmed om intet. Enligt Allra sjönk värdet på ägarnas aktier från 1900 Mkr till 0 kr. Allt var naturligtvis Pensionsmyndighetens fel när de kastade ut fonderna från ppm-systemet så nu har Allra låtit sina advokater meddela staten via ett brev att de vill ha tillbaka sina pengar. 1 900 000 000 kr för att vara exakt.

Allra tycker att Pensionsmyndigheten har brutit mot flera lagar och regler.

Vem är det som skall betala?

Staten, dvs du och alla vi andra.

Varför 1,9 miljarder?

Innan avslöjandet hade Allra långtgående planer på att registrera sitt bolag på börsen. Vid diskussioner med banker och revisorer hade man höftat till att bolaget skulle vara värt just 1,9 miljarder. Värderingen baserades förmodligen på hur stora intäkter bolaget gjort de senaste åren. Nu i efterhand vet vi ju att en betydande del av bolagets intäkter kommer från misstänkt brottslighet. Om vi leker med tanken på att Allra frias från brott och mot förmodan skulle vinna framgång i stämningen mot staten så är det väl ändå lite optimistiskt att tro att de hade kunnat fortsätta mjölka sina kunder och upprätthålla den tidigare lönsamheten och värderingen även om du fått fortsätta verka inom PPM-systemet?

Vem betalar advokaternas fakturor?

Advokaterna säger sig företräda alla bolag i Allra-koncernen. Man får väl anta att det då är dessa bolag som står för fiolerna när advokaternas timarvode skall betalas. Men hur kan det finnas kvar pengar i bolaget samtidigt som Ekobrottsmyndigheten har försökt sätta kvarstad på de brottsmisstänkta personernas pengar? Majoriteten av de mjölkade pengarna har ju hamnat i bolaget och inte gått till fina villor eller helikoptrar. Vi ställde frågan till åklagaren och fick detta svar:1

Det finns många aspekter på den frågan! Aktiebolag är egna juridiska personer, och för att kunna ”knipa pengar” så måste besvärande omständigheter kunna läggas just den juridiska personen till last, t.ex. genom att bolaget använts för en penningtvättstransaktion. Så har varit fallet i ett par bolag från Oak Capital-utredningen, och där finns också kvarstäder beslutade. När det kommer till utredningen om vad som hänt i Dubai/Luxemburg så har vinningen från de misstänkta gärningarna endast passerat Allra Sverige för att därefter delas ut till aktieägarna, och då har jag valt att ”knipa pengarna” från aktieägarna istället. ”Stöldgodset” har helt enkelt inte stannat i något av de svenska bolagen, med undantag för FSF Holding m.fl.

Pensionsmyndigheten är inte orolig

Till Dagens Industri har presschefen Jimmy Larsson-Hagberg sagt att brevet inte kommer med något nytt och att myndigheten hade väldigt goda skäl att säga upp Allra för ett år sedan. Han verkade inte alltför orolig.

Vi på Småspararguiden är inga jurister så vi kan så klart inte säga hur stora Allras chanser är, men vi delar Pensionsmyndighetens inställning att det fanns mycket goda skäl att stänga av Allra.

(1) Redigerade inlägget med åklagare Thomas Hertz svar 2018-03-20 10:00.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.