Finansinspektionens register bekräftar misstankarna om Allra

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


I denna del 7 av vår granskning av pensionsgamarna Allra redogör vi för nya bevis från Finansinspektionens egna register som bekräftar våra tidigare misstankar om att Allra, via mellanhanden Oak Capital, avsiktligt mjölkat pensionsspararna på mångmiljonbelopp.

Idag kunde Ekot i Sveriges Radio redogöra för att interna dokument visar att Allras mellanhand Oak Capital tagit ut avgifter på 170 Mkr, dvs hutlösa 40%, vid affärer som skett i maj 2012. Tillvägagångssättet stämmer med Småspararguidens granskning och flertalet anonyma källor som kontaktat oss. Dessa affärer och mjölkningen på 170 Mkr avser alltså inköpet av de komplexa warranter som vi redogjorde för i del 3 av vår granskning.

Nu kan vi också presentera nya bevis för att mjölkningen även skedde när fonderna sålde tillbaka warranterna till banken under tre dagar i december 2012. Återigen via samma mellanhand Oak Capital, vars företrädare senare kommer inta ledande befattningar i Allra. Hittills har vi säkrat bevis för att Oak Capital tagit ut minst 73 Mkr i avgift för att agera mellanhand i försäljningen av två warranter värda totalt c:a 570 Mkr. Dvs en marginal på 13% 1. Totalt kan alltså Ekot och Småspararguiden summera till att minst 243 Mkr av pensionsspararnas pengar tagits ut i avgifter av Oak Capital under 2012. Våra uppgifter kommer direkt från Finansinspektionens egna transaktionsregister 2.

Transaktion i warrant JE00B8K9XF89 1

Transaktion i warrant CWN5644N4288 1

Sammanfattning av Finansinspektionens register över warrantaffärerna 1

En normal avgiftsnivå för den här typen av affärer ligger ungefär på en tiondel menar experter och källor vi varit i kontakt med. Samma metod, att kraftigt öka avgiftsnivån på förmedling av komplexa finansiella produkter var något som fick Oak Capital att kasta ifrån sig sina norska tillstånd efter stark kritik från norska Finanstilsynet 2013. Vi konstaterar att samma fula affärsmetoder som satte stopp för Oak Capital i Norge redan använts av Oak Capital på svenska pensionssparares pengar 2012.

Vi minns särskilt vår intervju med Allras VD Alexander Ernstberger där han bestämt hävdade att det vi lagt fram bevisen på borde ha varit fysiskt omöjligt:

Ja vi, och då får jag tala för mina förvaltare som är expertisen på området, och de säger att det saknar grund. Det går inte ens. Det är inte fysiskt möjligt att ha sån marginal på ett värdepapper. Dessutom skulle marginalen ha påverkat performance negativt. Vi har ju gjort investeringar som vi är nöjda med som fondförvaltare och det är första gången vi hör de här påståendena och vi förstår inte vad som är så intressant med dem. Har ni information som vi inte har så tar vi gärna del av den så det blir rätt och riktigt.


Är du eller dina närstående drabbade?

Allras fonder har sålts till Ålandsbanken. Medioker förvaltning med höga avgifter. Byt istället till statliga AP7 Såfa!


Detta är del 7 av vår granskning av Allra. Se också:


1 2017-03-16: Beräkningen korrigerad. Värdet angavs tidigare felaktigt till 500 Mkr med marginal på 15%. Rätt skall vara 570 Mkr och marginal på 13%.

2 Uppgifterna har begärts ut via ett utlämningsärende hos FI och baseras på Oak Capitals egna inrapporterade uppgifter. Uppgifter om köp avser alltså när Oak Capital köper warranterna av Allras fond. Att det är Allras fonder som säljer kan vi härleda genom att stämma av med Finansinspektionens innehavslistor för fonderna där warranterna till exakt rätt antal finns med i september och sedan försvinner från listan vid rapportering sista december. Uppgifter om sälj avser när Oak Capital redan samma dag säljer vidare warranterna. Förmodligen till samma bank som tillverkat respektive warrant. I fallet Oak Capital har 10 av de 96 inrapporterade uppgifterna för warranterna uppenbara avskrivningsfel som vi korrigerat manuellt. FI bekräftar att det ofta förekommer fel i datat som lämnas ut och att det i det här fallet ser ut att vara felaktigt inrapporterat. Vi väntar fortfarande på ett förtydligande i frågan från FI.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.