Penningtvättskandal i Swedbank – men kunder behöver inte oroa sig

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Swedbank är föremål för stora avslöjanden i SVT:s program Uppdrag Granskning. I tre delar presenteras bevis för omfattande penningtvätt av oligarkers pengar och att förehavandena mörkats för amerikanska myndigheter. Vad betyder detta för dig som är kund i banken? Vi redde ut sakerna i en chatt med Aftonbladets läsare.

Vad har hänt?

Svt:s program Uppdrag granskning har i tre delar avslöjat misstankar om omfattande penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet. Kopplingar finns till riktigt kriminella typer och Swedbank verkar krishantera frågan riktigt uselt. Bland annat genom att ljuga för amerikanska myndigheter, ge felaktig information till marknaden och även sprida insiderinformation till sina storägare. Ekobrottsmyndigheten utreder nu banken för röjande av insiderinformation och grovt svindleri.

Vad kan hända framöver?

Det värsta som kan hända är att banken går i konkurs men risken är fortfarande mycket liten. Det stora oron verkar vara hur amerikanarna reagerar. Om de drar in bankens möjlighet att handla i dollar blir bankens verksamhet starkt lidande och experter hävdar att det är en nådastöt. Det som är mer sannolikt är att banken får en fet bot och ett “aja-baja” för att sedan återgå till business as usual.

Dina pengar är säkra och dina fonder berörs inte

  • Du som har pengar på Swedbank-konton kan vara lugn. Du har insättningsgaranti upp till c:a 1 Mkr. Staten täcker alltså upp om banken går i konkurs.
  • Du som har Swedbank-fonder skall veta att själva värdepapperen förvaras av andra större banker. Dina pengar är i säkerhet.
  • Du som har bolån hos Swedbank behöver inte vara orolig för att banken skall kräva tillbaka pengarna om de går i konkurs. Det som händer i ett sådant scenario är att konkursförvaltaren säljer ditt lån till en annan bank. Din ränta kan däremot alltid påverkas när ditt lån löper ut, men det är knappast någon nyhet.
  • Du som har Swedbank-aktier har förmodligen fått uppleva en rejäl nedgång. Risken i aktien är förhöjd men den kan fortfarande gå både upp och ned mer än någonsin. Vi tycker i allmänhet att man inte skall äga enskilda aktier om man inte har det som hobby och är beredd att lägga massa tid på det. Det kan därför vara läge att sälja dina aktier om du från början kanske inte riktigt vet varför du har dem.

Småspararguiden svarar på fler frågor i Aftonbladet

Med anledning av att många konsumenter oroade sig för sina pengar svarade vi på Aftonbladets läsaren frågor live den 28 mars.

Arg på Swedbank? Byt bank!

För den som samlat på sig en irritation på bankens agerande så passar vi på att lägga på ett par vedträn på den brasan genom att påminna om två andra skandaler som Swedbank borde skämmas över:

Som konsument har du i princip bara ett verktyg för att visa ditt missnöje: byt bank!

Besviken på att du inte fick chansen att tvätta dina egna pengar?

Då kanske du skall kika på vår tjänst Småsparartvätten som lanserades som aprilskämt i veckan.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.