Premiepensionens 5 värsta skitfonder

Blogg

I höstas publicerade vi vårt populäraste inlägg Topp 5 värsta skitprodukterna på finansmarknaden. Med anledning av att det orange kuvertet i veckorna ramlar ned i svenskarnas brevlådor tycker vi att det är hög tid att presentera premiepensionens 5 värsta skitfonder!

Plats 1: Allra – för att (förmodligen) ha mjölkat sina egna fonder på 300 Mkr

Det går inte att prata om premiepensionen idag utan att nämna pensionsgamarna på Allra. Med oetiska metoder har de lurat in sina kunder i några av Sveriges sämst presterande fonder. Som grädden på moset har de efter vår granskning med största sannolikhet även stulit pengar från andelsägarna både 2012 via mellanhanden Oak Capital och 2015 via sitt eget dotterbolag i Dubai. Förvaltat kapital: 18 405 Mkr.

Plats 2: Solidar – för aggressiv telefonförsäljning och svartlistning

Solidar har länge figurerat på Pensionsmyndighetens svarta lista över bolag som med aggressiv telefonförsäljning lurar in kunder i sina egna fonder. Förvaltat kapital: 17 105 Mkr.

Plats 3: Söderberg & Partners – för fiffel med jämförelseindex och höga avgifter

Som vi tidigare redovisat finns det flera sätt att fiffla med jämförelseindex. Söderberg&Partners fick hård kritik i SvD för det i allmänhet höga avgifter. Förvaltat kapital: 5 400 Mkr.

Plats 4: Independent Fonddoktorn – för sjukt (*fniss*) dålig avkastning

En fond som enligt egen utsago skall “skapa god långsiktig värdetillväxt” har efter snart 5 år avkastat ganska exakt 0%. Att jämföra med globalindex som gett 90%. Förvaltat kapital: 136 Mkr.

Plats 5: Zensum – för att missbruka kunders Bank-Id

Med liknande metoder som Falcon Funds dragit nytta av har Zensums säljare använt kunders Bank-Id för att flytta pengar till sina egna fonder. “Vi menar dock att förfarandet är olagligt“, säger Pensionsmyndigheten. Förvaltat kapital: 1 021 Mkr

Hur kommer man ur dessa skitprodukter?

  1. Logga in på pensionsmyndigheten.se
  2. Klicka på “Byta fonder”
  3. Klicka på “Statens förvaltningsalternativ och “Välj AP7 Såfa
  4. Godkänn och signera

Trött på att bli lurad av finansbranschens säljare och skojare? Välkommen att få hjälp av en oberoende aktör via vår jour, sparguide eller fondguide.

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.