SEB ger rätt råd om utdelande fonder

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Vad ville du ha hjälp med och vad var bakgrunden?

Hej! Idag var jag på möte med min personliga bankman och jag tittade över mina fonder. Jag sparar i etiska indexfonder. Dessa fonder finns både som utdelande och icke utdelande.

Vad fick du för råd?

Jag fick rådet att köpa de icke utdelande. Men jag förstod inte riktigt hur det kan vara bättre för mig. Kursen på de utdelande fonderna är lägre, hur kan det då inte vara bättre att köpa dem?
Det rör SEBs fonder:
SEB Etisk Global Index Lux
SEB Etisk Global Index Lux utd
Där den nedre med utdelning har en lägre kurs.

Vår analys

Till skillnad från sist vi utvärderade SEB:s råd så har SEB den här gången gett riktigt bra råd.

Det finns två anledningar till att det är bättre att välja fonden utan utdelningar.

  1. Du slipper en massa krångel. Om du får utdelningar kommer de inte automatiskt att återinvesteras i fonden utan det måste du i så fall göra själv.
  2. Om du inte har ISK – vilket du iofs borde ha – så blir det skattemässigt sämre med en utdelande fond. Då måste du nämligen betala skatt på själva utdelningen direkt vilket både innebär mer krångel och att du går miste om räntan på de pengar du betalar i skatt.

Kursen på fonden är en ren teknikalitet som inte spelar någon roll. Till skillnad från mycket annat man köper så betyder inte en låg fondkurs att det är en bra investering . Det beror på att investeringar i fonder baseras på både kursen och antalet andelar. 100 andelar med kursen 100 kr är alltså ekvivalent med 50 andelar till kursen 200 kr. Båda innebär en investering på 10 tkr och påverkas på samma sätt av marknadsrörelserna.

Förövrigt så är det bra fonder du har valt. Det vi rekommenderar i vår Sparguide är just globala indexfonder med låg avgift och den här har definitivt låg avgift – särskilt för att vara en etisk fond.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.