SEB:s säljare försöker lura på kunden en dyr krångelprodukt

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


SEBs säljare ger någorlunda vettiga råd om ISK, men försöker lura på Annie en dyr krångelprodukt som inte genererar något värde alls för kunden.

Vad ville du ha hjälp med och vad var bakgrunden?

Vid byte av bank till SEB så skulle bolånen (ca 400 000kr) läggas om till bättre ränta. I samband med det så var det ett motkrav från banken att jag skulle påbörja ett regelbundet sparande. Jag skulle även bli helkund och det skulle flyttas över ca 300 000kr i aktier. Aktierna har stigit ca 300% sedan införskaffandet.

Vad fick du för råd?

Banken ansåg inte att amortering var ett regelbundet sparande. Så banken ville att jag skulle öppna ett ISK konto till vilket det skulle föras över minst 2000 kr/månad. Dessa skulle placeras i en fond, och banken rekommenderade SEB Strategi Möjlighet Lux. Banken rekommenderade även att föra över aktierna till ISK “om jag inte behövde pengarna snart”.

Vår analys
Att flytta över sparkapitalet till SEB kostar dig säkert en del pengar (beroende på var du har dem nu), men fick du bra räntevillkor kan det säkert ha varit värt det. De andra råden är lättare att säga någonting om.

SEB föreslår en ISK för dina tidigare och framtida besparingar. I dagens ränteläge är det ett bra råd. Det hade krävts mycket mer än 300% avkastning och mycket lång placeringshorisont för att stanna kvar. Även om ränteläge och kommande regleringar kan förändras till ISK:s nackdel är ISK antagligen bättre om du har en placeringshorisont på under 20-30 år. Banken har för övrigt fel angående ISK: på kort sikt är det nästan alltid bättre att flytta till ISK, och när horisonten blir längre ökar risken att ISK är sämre.

Valet av fond är också ekonomiskt fördelaktigt – för SEB. Det här är en typisk krångelprodukt där det är svårt att förstå vad den egentligen investerar i och svårt att veta vad man bör jämföra den med. Jämfört med billiga indexfonder tar SEB rejält betalt och skapar inget mervärde alls för dig som kund. Följ budorden investera inte i saker du inte förstår och titta på priset när du köper fonder och låt bli denna. Vi rekommenderar dig att istället att titta på globalfonder och följa steg 2-6 i detta inlägg.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.