Småspararguiden kommenterar pensionsuppgörelsen

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Förra veckan kom det en ny stor pensionsuppgörelse. Det viktigaste innehållet är att vi måste jobba lite längre än idag, att de med lägst pension får lite mer pengar och att det kommer att ställas lite fler krav på fonderna du kan välja i det orange kuvertet (PPM-systemet).

Höjd pensionsålder

Vi lever längre och längre samtidigt som många börjar jobba senare och senare. Åtminstone det första är i grunden rätt trevligt, men för pensionssystemets finansiering är det förstås inte lika bra. Politikerna var helt enkelt tvungna att göra något för att pengarna ska räcka.

De alternativ som stod till buds var att höja pensionsåldern, acceptera lägre pensioner eller höja arbetsgivaravgifterna vilket på sikt leder till lägre löner. Inget av alternativen låter så himla roligt för oss arbetstagare, men pensioner kommer inte från himlen utan någon måste jobba ihop dem.

I valet mellan dessa alternativ tyckte partierna i pensionsuppgörelsen att det minst dåliga var att höja pensionsåldern. Idag är minimiåldern för att ta ut pension 61 år och detta ska stegvis höjas till 64 år.

Svångremmen dras åt på fondtorget

Det så kallade PPM-systemet – de fonder du kan välja i det orange kuvertet – kommer också att stramas åt. Här beslutade man att implementera en 30-punktslista som tidigare har tagits fram av Pensionsmyndigheten. Den innehåller en massa krav som på det stora hela ska göra det svårare för pensionsskojare som Allra och Solidar att mjölka pensionsspararnas pengar.

Det är ännu inte klart hur listan ska implementeras så det är svårt att säga hur hårt den slår och om den lyckas förhindra framtida skandaler. Allra och Solidar hade inte kunnat etablera sig i systemet med de här reglerna i den form de har drivit hittills, men huruvida de skulle ha lyckats hitta en väg runt regelverket är svårt att veta. Vår erfarenhet är tyvärr att finansbranschen är mästare på att komma runt den här typen av regelverk genom att skapa strukturer och produkter som reglerna inte täcker.

Vad behöver du göra?

Vi har inga invändningar mot pensionsuppgörelsen, men det är inte heller något som får oss att ropa halleluja. Att antalet fonder krymper från 850 till 200-300 är ett steg i rätt riktning men fortfarande helt oöverskådligt om du inte är finansexpert. För vanligt folk som inte är pensionsexperter gäller det fortfarande att se upp för säljare förklädda till rådgivare och att välja AP7 Såfa.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.