Småspararguiden listar de billigaste fonderna

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Det finns bra och billiga indexfonder även hos storbankerna, men de är inte så lätta att hitta.  [Uppdatering: Numera har vi en Fondguide där du kan hitta den billigaste globala aktiefonden hos din bank – dvs den fond du ska välja för långsiktigt sparande.] 

För att inte tappa kräsna kunder har bankerna valt att även ha bra och billiga alternativ så att vi som vet vad vi letar efter kan få det. För att inte förlora för mycket intäkter skyltar de dock inte med dessa i onödan.

Det finns flera trick storbankerna tar till för att det ska bli svårare att hitta de billigaste fonderna.

  1. Visa inte priset i den första vyn man ser i fondlistan. SEB, Handelsbanken och Nordea har alla valt att visa en vy som heter “översikt” som inte innehåller avgifter. Hos samtliga måste man klicka på en annan vy som heter någonting med avgift eller pris för att kunna se priset. En eloge till Swedbank som inte har tagit till detta trick.
  2. Sortera priset från högst till lägst. Hos samtliga storbanker kan man, när man väl har hittat rätt vy, sortera fonderna efter avgifter. När man väl gör det väljer SEB och Swedbank att lista fonderna med de dyraste överst. (Trycker man en gång till sorteras det dock från lägst till högst istället.) Man kan ju undra hur många av deras kunder som väljer att sortera på priset för att de vill ha den absolut dyraste fonden, men det kan kanske vara en bra hjälp för bankens rådgivare som vill veta vilken fond de helst ska sälja på kunderna. SEB säkrar också upp lite extra genom att se till att fonden SEB Euroland Gratis – Lux, som är jättebra och gratis, hamnar allra längst ned när man sorterar på priset oavsett hur mycket man trycker på sorteringsknappen. Det skulle kunna vara en ren bug – det står ingen siffra alls på avgiften så algoritmen klarar inte av att sortera den – men lite misstänksam kan man bli.
  3. Se till att de billiga indexfonderna ligger långt ned i fondlistan. Ingen av storbankerna har de billiga indexfonderna på topp 10 av de fonder som visas i den första vyn. Värst är Nordea. När jag går in där och väljer “Våra fonder” hamnar jag ibland på kategorin “Rekommenderade” och ibland i kategorin “Aktiefonder”. Bland de rekommenderade finns indexfonderna, men jag måste scrolla en bra bit för att hitta dem. Bland “Aktiefonder” finns de inte i den första vyn utan jag måste scrolla ned och trycka på en liten expansionsruta som heter “Visa alla aktiefonder” för att få fram dem.

Med vår Fondguide vet du nu vad du ska leta efter hos din storbank. Svårare än såhär behöver det inte vara.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.