Topp 5 värsta skitprodukterna på finansmarknaden

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Efter två år som finansrebeller har vi hunnit prata med en hel del människor om finans, sparande och pension. Baserat på detta har vi tagit fram en lista över de finansiella produkter som har störst potential att urholka svenskarnas pensioner. Vinnare är trygghetsfonderna från Söderberg & Partners.

Plats 1: Trygghetsfonderna från Söderberg & Partners

Trots att bland annat Svenska Dagbladet, Finansinspektion och Konsumentverket har sågat fonderna som heter Trygghet 75, Trygghet 80, osv längs med fotknölarna är det mängder av svenskar som sparar i dessa fonder i sin tjänstepension. Fonderna har allt det som gjorde oss upprörda nog att starta Småspararguiden.

  1. Skyhöga avgifter. Just nu är den årliga avgiften 2,35%. På 20 år innebär det att Söderberg & Partners har tagit hälften av värdeökningen. Samma typ av fonder går att få för avgifter mellan 0,20-0,40% beroende på vilken bank du har.
  2. Säljs med fina ord. De säljs in med en blandning av lugnande ord som “trygghet” och fina buzz words från finansbranschen, men de pratar ogärna om fondavgiften.
  3. De är medvetet tillkrånglade för att det ska vara svårt för någon som inte jobbar med finans att förstå hur de faktiskt funkar – läs själv om du vill försöka – och ännu mer omöjligt att förstå om detta är smart. (Tips – det är det inte!)
  4. Låg andel aktier för unga. Den Trygghetsfond som har högst andel aktier – Trygghet 75 – har just nu ca 60% aktier. Det kan vara lagom för en 65-åring, men inte för unga personer med långt kvar till pension. Trots det säljs den till människor i 30-årsåldern.

Plats 2: PPM-skojarnas fonder

TV4:s Kalla Fakta har gjort en mycket bra granskning av bolaget Konsumentkraft som utnyttjat ungdomar via telefonförsäljning på Malta för att lura in svenskarnas sparande i premiepensionen i fonder som förvaltats av Falcon Funds. Fonderna har sedan snillrikt slussat ut spararnas pengar bakvägen. Pensionsmyndigheten har nu satt stopp men det är oklart om ännu mer pengar kan försvinna innan härvan är löst.

Plats 3: Navigera-fonderna från Max Matthiessen

De här fonderna är Max Matthiessens svar på Trygghetsfonderna, men bara lite mindre av allt. Inte riktigt lika höga avgifter, lite mindre fina ord och det verkar inte vara lika många som har blivit pålurade att investera i dem. De grundläggande likheterna med Trygghetsfonderna räcker dock fortfarande till en tredjeplats.

Plats 4: Premiepensionstjänsten Kollektiva

Det här är en rådgivningstjänst för din premiepension där du uppmanas att välja samma fonder som de som det råkar ha gått bäst för tidigare. Det här låter så klart bra, men som vi tidigare skrivit innebär det att du kan få helt fel risknivå eller onödigt dyra fonder. Om du inte tycker att det är en bra idé att satsa dina pensionspengar på att det lag som vann förra fotbolls-VM också vinner nästa ska du hålla dig borta från Kollektiva.

Plats 5: Storbankernas sverigefonder

Handelsbanken Sverigefond (fondavgift: 1,06%), SEB Sverigefond (fondavgift: 1,3%), Swedbank Robur Sverigefond (fondavgift: 1,25%) och Nordea Swedish Stars (fondavgift: 1,4%) har länge fått mycket välförtjänt kritik och visst är de fortfarande oskäligt dyra.

Mycket av kritiken har handlat om att de är dolda indexfonder – dvs att de låtsas att de försöker slå börsens genomsnitt, men i själva verket lägger sig väldigt nära. Det är säkert sant, men eftersom inget talar för att de i genomsnitt skulle ha lyckats slå börsen om de försökte tycker vi att det finns mer upprörande saker i finansvärlden och storbankerna missar därför prispallen.

Vad gör du om du har någon av dessa produkter?

För det första finns det ingen anledning att gråta över spild mjölk. För att genomskåda “rådgivarnas” säljknep behöver du i princip ha pensionsfrågor som yrke. Du kan inte heller förvänta dig att din arbetsgivare ska vara expert på detta, särskilt om ni är en mindre arbetsplats. De har säkert gjort sitt bästa i all välmening.

För det andra ska du förstås byta till något bättre. Om du behöver hjälp är det rimligt att anlita en expert eller rådgivare. Se bara till att de är oberoende och inte bara fristående. Om de ger gratis råd eller tar betalt i % av kapitalet ska du akta dig.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.