Vad överlevde både the great depression och andra världskriget?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Svar: Aktiemarknaden!

En finansforskare som heter Siegel har skrivit en bok som heter “Stocks for the long run”*. Det är en rätt torr bok som du inte alls behöver läsa, men det är bra att veta att gubben har rätt. På lång sikt rockar aktier.

Vi har studerat alla 30-årsperioder sedan 1928 och i samtliga fall stämmer det. Trots världskrig och the great depression har pengar placerade i aktier i slutändan gett mer pengar än räntor.

Okej, men vad innebär det för mig som har långt kvar till pensionen? Ska jag lägga alla ägg i aktiekorgen och tryggt veta att jag i slutändan får mer i pension?

Det korta svaret är JA!  Att det varit så historiskt är så klart ingen garanti för att det också kommer vara så i framtiden. Självklart kan allting gå åt pipsvängen, men om aktiemarknaden går ned på 30 års sikt beror det troligtvis på att mycket annat också har gått åt pipan. Och då finns det inget som säger att räntor skulle ha klarat sig bättre. (Det långa svaret hittar du här.)

Så för att inte riskera att få någon miljon mindre i pension finns det inget tryggare alternativ än att placera allt i Globala Aktiefonder.

Skriv gärna till vår jour om du undrar hur du ska hitta rätt aktiefond för din pension. Sparar du privat kan du också hitta de bästa aktiefonderna här.

* Siegel, Jeremy (1998). Stocks for the long run. McGraw-Hill, New York, USA


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.