Varning för nya Svanenmärkningen på fonder

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Samtidigt som Finansinspektionen, Konsumentverket, ekonomijournalister och vi på Småspararguiden gör vårt bästa för att folkbilda kring vikten av att spara till låga avgifter så gör branschen sitt bästa för att lägga upp rökridåer. Den senaste trenden är att flytta fokus till att prata om hållbarhet, något som aktualiserades häromveckan när den nya Svanenmärkningen lanserades.

Vi har tidigare varnat för branschens intressen i ett debattinlägg riktat till de notoriska avgiftsmaximerarna Söderberg & Partners. Vi imponerades dock av att de nyktert resonerade kring frågan:

En risk är att kapitalförvaltare använder hållbarhet för att dölja prestation eller avgifter genom att fokusera på hjärtefrågor i stället för avkastning. Därför är det centralt att själva avkastningen kommer i främsta rummet. En annan risk är att detta används för greenwashing…

Försäkringsbolaget SPP satsar också hårt på att profilera sig som det hållbara alternativet samtidigt som de samarbetar med en handfull oetiska försäkringsförmedlare och fram till i våras gladeligen erbjöd Allras skandalomsusade fonder till sina kunder. Inte så hållbart.

Som sparare har det ofta varit svårt att navigera i finansdjungeln. Det är inte ett dugg lättare för den som vill göra ett vettigt val även för sina medmänniskor, miljön och den egna etiska kompassen. Vad är en hållbar investering? Är tobak etiskt? Alkohol? Porr? Betting? Fossila bränslen? Fristående Försäkringsförmedlare? Det här handlar om personliga värderingar och det är inte säkert att det jag tycker är oetiskt är det för dig och vice versa.  

Att göra sin egen etiska avvägning är dock svårt och jobbigt så vi på Småspararguiden välkomnar oberoende initiativ som gör det lättare för vanligt folk att navigera bland fonder utan att behöva bli finansexpert längs vägen.

Nyligen lanserades märkningen Svanen på 12 svenska fonder. Ett i grunden bra initiativ som ställer höga hållbarhetskrav på fonderna. Snittavgiften för dessa ligger dock på höga 1,3%. Dvs 6 ggr dyrare än en vanlig global indexfond med en enklare hållbarhetsprofil.

Att spara i hållbara fonder kan vara ett bra sätt att se till dina pengar inte investeras i smutsiga företag, men som med allting annat behöver man ställa nyttan mot priset. Om du har en genomsnittlig inkomst och pensionsavsättning, och väljer en fond med avgift 1,3% under ett arbetsliv, går du miste om c:a 440 000 kr. De här pengarna skulle du istället kunna skänka till någon miljöorganisation, använda till att köpa en elbil eller installera bergvärme. Vi är rätt säkra på att de pengarna gör mer nytta för miljön på andra sätt än att köpa en oskäligt dyr Svanenmärkt fond.

Så länge Svanenmärkta fonder kostar skjortan kommer vi fortsätta hänvisa till fonder med rimligare avgifter i vår Fondguide. I tjänsten har vi också gjort en ansats att lyfta fram de fonder som registrerat sin hållbarhetsprofil. Allteftersom fler fonder registrerar sig finns det dock anledning för oss att ta nya tag i frågan och hitta ett bättre sätt att vägleda till sparande som är hållbart och prisvärt på samma gång!


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.