Egenföretagare – så mycket lön ska du ta ut före årsskiftet

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Du som har eget aktiebolag bör tänka på hur mycket lön du tar ut före årsskiftet. Har du pengar i bolaget, men tagit ut mindre lön än brytpunkten för statlig inkomstskatt under året kan det vara smart att göra en extra löneutbetalning.

Den här artikeln är uppdaterad i december 2023.

Berör det dig?

Den här frågan berör dig som:

  1. Driver ett aktiebolag (AB) ensam eller tillsammans med några få andra. Du som driver enskild firma har en liknande frågeställning som vi beskriver i en annan artikel.
  2. Bolaget är så framgångsrikt att du har möjlighet att ta ut en årslön på 615 300 (gäller för 2024) kronor eller mer.
  3. Du har sammanlagt tagit ut mindre lön än 615 300 kr.
    1. Detta inkluderar även annan lön/pension/föräldrapenning/etc som du har fått från andra ställen än ditt företag.
    2. 615 300 kr/år motsvarar en månadslön på 51 275 kr så vet du med dig att du har tagit ut mindre än så berör det här dig.

Så här gör du

Det här behöver du göra:

  1. Räkna ihop hur mycket lön du har betalat ut till dig själv under året. Här är det bruttolönen som räknas.
  2. Betala ut det som är kvar upp till 615 300 kr i en extra lön till dig själv före årsskiftet.
  3. Om du redan gjort en löneutbetalning i december – se till att du deklarerar summan av lönerna i din arbetsgivardeklaration hos skatteverket.

Varför är det bra?

Vårt skattesystem fungerar så att marginalskatten – den skatt du betalar på varje ny tusenlapp du tjänar – ökar rejält över brytpunkten på 615 300 kr/år eller 51 275 kr/månad. 

Dessutom finns det en annan brytpunkt som är viktig. På löner upp till 51 242 kr/månad (gäller för 2024) går en väsentlig del av den arbetsgivaravgift du betalar till din egen pension. Över den brytpunkten blir arbetsgivaravgiften istället en ren skatt som går direkt in i statskassan. 

På grund av dessa två faktorer är det nästan alltid lönsamt för dig som har ett eget AB att ta ut lön upp till brytpunkten ifall du kan. Behåller du pengarna i bolaget får du först betala vinstskatt och riskerar både att få betala högre inkomstskatt när du ska ta ut dem i framtiden samt att de inte ger dig några pensionsavsättningar.

Om du kan utnyttja det utdelningsutrymme du har enligt 3:12-reglerna så är det lika, eller beroende på din kommunala skattesats, tom marginellt bättre. Utdelningsutrymme kan du dock spara till ett annat år och det kan du inte med lönen. Därför rekommenderar vi att ta ut lön upp till brytpunkten i första hand.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.