Är Sverigefonder högre eller lägre risk än globalfonder?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Sedan jag köpte hus och slutade målspara har jag börjat månadsspara på väldigt lång sikt. Dessa pengar ska ge mig trygghet och guldkant när jag blir äldre och slutar jobba, är idag 31 år gammal.

Dessutom förvaltar jag själv min tjänstepension på Avanza då jag är egen företagare.

Idag placerar jag delar av pengarna i räntefonder, men majoriteten i billiga indexfonder hela innehavet ser ut  såhär.

  • 22% Avanza ZERO
  • 24% DNB Global Indeks
  • 11% Swedbank Robur Access Asien
  • 11% SPP Aktiefond USA
  • 11% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  • 10% SPP Aktiefond Europa
  • 6% Spiltan Räntefond Sverige
  • 5% SPP Obligationsfond.

Så min första fråga är om ni anser att jag är för defensiv med drygt 10% räntebaserade placeringar, med tanke på den långa sparhorisonten.

På mitt tjänstepensionskonto har jag ungefär samma fördelning av fonder, är jag för defensiv även där, och när bör jag börja vikta om portföljen mot mer räntebaserade produkter eller sparkonto?

Min andra fråga vet jag förmodligen redan svaret på… Men anser ni att jag med fördel istället bara ska köpa LF Global indeksnära för allt istället för min blandning av indexsfonder. Min egna filosofi har varit att jag vill vara viktad mot Sverige, då det är här jag sedan tänkt leva för pengarna. Skulle den svenska kronan på sikt bli mycket stark påverkar det ju alla utländska investeringar negativt relativt sätt, så har tänkt att det finns en inbyggd risk med för mycket viktning mot utländska marknader. Har jag överdrivit den risken?

SVAR: Hej och tack för en – eller egentligen två – bra frågor. Vi tar en sak i taget.

Är det fegt att ha en liten del räntefonder?

Vi skulle kanske inte använda ordet fegt, men det är ingenting vi rekommenderar. I ditt fall är det minst 30 år och troligtvis snarare 40 år innan du ska använda pengarna. På så lång sikt tror vi att risken att du får för lite pengar är större med räntor.

Med detta sagt får vi vara ödmjuka för att det är svårt att förutsäga framtiden 30-40 år framåt och 11% räntor kanske kan vara någon slags försäkring mot något extremt scenario som vi har svårt att föreställa oss där räntor faktiskt går bättre, men själva kör vi 100% aktier på lång sikt och det är vad de flesta oberoende experter rekommenderar.

Din förväntade avkastning på 35 år är – om man räknar med 6% real avkastning för aktier och 1% real avkastning för räntor – 669% med 100% aktier och 541% med 89% aktier som du har idag.

Är risken högre eller lägre med Sverigefonder?

Om du bor och arbetar i Sverige är du redan väldigt exponerad mot svensk ekonomi.

  1. Om du inte tjänar väldigt bra så kommer den största delen av din pension att komma från din inkomstpension dit din arbetsgivare betalar 16% av din lön*. Hur mycket du får ut av den är knuten till hur svensk ekonomi går. Går svensk ekonomi bra blir den här delen av pensionen större och går den dåligt får du mindre pengar.
  2. Om du har tänkt att jobba i Sverige de närmaste 35 åren är du exponerad mot svensk arbetsmarknad. Om svensk ekonomi går bra ger det dig större möjligheter att hitta välbetalda jobb och undvika arbetslöshet.
  3. Om du dessutom äger din bostad så hänger bostadspriserna ihop med svensk ekonomi. Går svensk ekonomi bra är sannolikheten större att din bostad ökar i värde.

Utifrån detta och att svenska aktier bör vara något mer korrelerade med varandra än bolagen i en globalportfölj menar vi att Sverigefonder innebär högre risk.

Det argument du framför – att du är exponerad mot en valutarisk om du väljer en globalfond – stämmer förvisso, även om effekten blir mindre än man kan tro eftersom många svenska bolag är exportbolag som mår dåligt av en stark krona. Trots att detta argument har viss bäring tycker vi helt enkelt att ovanstående argument är mycket starkare.

* Upp till ett tak som du slår i om du tjänar riktigt bra


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.