Är traditionell liv-garanti en aktiefond?

Småspararjouren

FRÅGA: Jag ska välja tjänstepension. Vill följa ert råd och välja aktiefond. Men vad är en traditionell liv-garanti? är det en aktiefond?

SVAR: Hej och tack för frågan! Det första valet man ställs inför när man skall välja placering av sin tjänstepension är om man vill spara i traditionell försäkring eller fondförsäkring. För personer under 55 år är vår allmänna rekommendation att spara allt i aktier och det går inte att göra i traditionell försäkring.

Traditionell försäkring är alltså INTE en aktiefond. Aktiefonderna väljer man inom sin fondförsäkring.

Även för personer över 55 år rekommenderar vi ytterst sällan traditionell försäkring, men tjänstepension ser väldigt olika ut så vi vågar inte säga det generellt.

Vill du ha tydligare vägledning får du gärna prata med din arbetsgivare om vår digitala tjänst kan vara något för dig och dina medarbetare! I så fall läser vi in oss på just er tjänstepensionslösning och ser till att ni får rätt vägledning. Här finns vårt intresseformulär.

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.