Fler indexfonder från Länsförsäkringar?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Jag har ett fondpaket omfattande Länsförsäkringars samtliga sex indexfonder. Fördelning ca 15 % på vardera. Synpunkter?

SVAR: Hej! Då tycker vi att du har ett riktigt bra sparande!

Ibland kan det finnas fondpaket/portföljer som har en viss avgift jämfört med att köpa de underliggande fonderna. Eller tvärtom en rabatt. Vi kan inte utifrån frågan avgöra om det är så i ditt fall, men antagligen betalar du helt enkelt de vanliga fondpriserna så vi utgår från det i vårt svar.

Vår allmänna rekommendation är att ha alla pengar som ska vara i aktier/aktiefonder i Länsförsäkringar Global Index och för de flesta ser vi ingen anledning att ha flera fonder, men de andra indexfonderna från Länsförsäkringar är också bra och billiga så det blir i våra ögon marginellt sämre av att ha flera.

Så här tänker vi om de andra fonderna:

Länsförsäkringar USA Index, Länsförsäkringar Europa Index och Länsförsäkringar Japan Index kostar i stort sett lika mycket som Länsföräkringar Global Index*. Om man är särskilt förtjust i någon marknad kan man använda en av dem, men när du kombinerar dem som du gör blir de tillsammans ganska likt Länsförsäkringar Global Index. Inget fel alls, men inte heller någon större poäng.

Vi rekommenderar i allmänhet inte Sverigefonder och rekommenderar därför inte Länsförsäkringar Sverige Index. Det handlar dock om riskspridning och inte om att den genomsnittliga avkastningen blir sämre och att ha 15% i en Sverigefond är verkligen inte ett problem.

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index är ett bra komplement till en global indexfond om man gillar att ha lite tillväxtmarknad som krydda i portföljen. Inget vi rekommenderar i allmänhet, men faktum är att jag själv har lite av den för att jag tycker att det är roligt.

* Förvaltningsavgiften är samma, men den årliga avgiften som också tar hänsyn till vissa andra kostnader som exempelvis revisions- och distributionskostnader är marginellt högre för Europa- och Japanfonder.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.