Hur mycket ska man amortera?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej och stort grattis till en välförtjänt blåslampa*.

Tycker ni att det är vettigt att betala tillbaka ett bolån i förtid? Är det så att banken alltid tar det dom skulle få ändå, även om jag löser lånet 40 år i förtid? Jag har 3 månaders bunden ränta. Kan det vara vettigt att passa på när räntan är låg? Extra amorteringar?

SVAR: Tack så mycket!

Till en viss gräns kan det absolut vara bra att amortera extra. Har du hög belåningsgrad och har pengar över är det ofta att rekommendera.

Däremot brukar vi inte rekommendera att amortera mer än 50% av lånet. Då har du goda marginaler även om bostadspriserna skulle gå ned rejält och det finns annat sparande som är bättre. Behöver du pengarna snart så vill du inte låsa in dem i huset och för långsiktigt sparande rekommenderar vi istället aktiefonder.

I ett annat joursvar förklarar vi lite mer ingående varför vi inte rekommenderar att amortera under 50%.

* Vi vann konsumentpriset Blåslampan i slutet av 2017. Tyvärr är det inte frågeställaren som är sen med att gratulera utan vi som långsamma med att svara. Efter att vi vann priset blev vi överösta av jourfrågor som vi först nu har hittat tid att beta av på allvar. De som betalar 100 kr får svar på sina jourfrågor inom en vecka. Övriga betar vi av i mån av tid, men där är kön just nu över ett halvår.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.