Jag vill direktinvestera i aktier – vilka ska jag välja?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Jag har fram till nu betalat för ekonomisk rådgivning och tagit rygg på en aktieportfölj. Aktören har nyligen meddelat att de lägger ner sin verksamhet och jag vill hitta en ny portfölj att spegla. Jag har ca 3 Mkr som jag vill investera i aktier hellre än fonder då courtaget blir betydligt lägre än fondernas förvaltningsavgift. I perioder har jag inte möjlighet att själv sätta mig in i aktuella köp- och säljråd, så jag letar efter en portfölj jag har möjlighet att kunna följa slaviskt utan krav på egna initiativ. Jag har bland annat kikat på portföljer hos Stockpicker, Privata affärer, Börsveckan, Aktiespararen och Swedbank. Investeringsförslagen får inte vara allt för kursdrivande då det omöjliggör någorlunda jämförbar spegling. Vilken aktieportfölj ska jag välja att ta rygg på?

SVAR: Själva tycker vi att det verkar alldeles för besvärligt att köpa enskilda aktier i förhållande till det lilla man möjligtvis kan tänkas spara, men självklart ger vi råd ändå.

Det första du behöver fundera på är på vilka marknader du ska köpa aktier i. Sverige är knappast aktuellt. Dels rekommenderar vi i allmänhet att undvika Sverige för att få bättre riskspridning och dels blir det inte billigare att köpa själv än köpa rätt fonder. Både Avanza Zero eller Nordnet Superfonden är gratis och transaktionskostnaderna i fonderna bör bli lägre än det cortage du betalar. Vi skulle därför rekommendera en global exponering.

Då kan vi också redan nu konstatera att åtminstone de flesta portföljer du nämner inte är aktuella då de flesta i huvudsak fokuserar på svenska aktier.

Även om du hittar en internationell portfölj – Aktiespararna har en – som du kan följa så ser vi inga poänger med själva följandet. Precis som att aktivt förvaltade fonder inte genererar något mervärde kommer inte den som tar fram den portföljen kunna spå framtiden. Den enda poängen med att snegla på en sådan lista är om riskspridningen är bra gjord, men eftersom de som tar fram listan ofta fokuserar just på att försöka spå framtiden så är det långt ifrån säkert att den är det.

Vi skulle därför istället rekommendera att du gör det hela själv och det är inte så mycket svårare.

  1. Öppna en ISK (om du inte redan har en). Förslagsvis på Avanza eller Nordnet.
  2. Köp 5-10 aktier från USA, 5-10 aktier från Europa och 5-10 aktier från någon/några asiatiska marknader och fördela pengarna någorlunda lika
    1. Välj så långt det går aktier från olika branscher för att ytterligare sprida risken.
    2. I övrigt spelar det ingen roll vad du väljer. Vilka aktier som kommer att gå bäst i framtiden kan varken du eller experterna veta.
  3. Sitt lugnt i båten. Om någon aktie om 5-10 år har flerdubblats i värde kan det vara läge att sälja av, men att några bolag går upp eller ner med 50% gör knappast att vinsten av omviktning överväger courtaget och arbetet det kräver.

Se också till att hålla koll på courtage, skilda skatteregler och förväntad längd på innehavet. Blir det för mycket kostnader vinner du ingenting på det jämfört med en billig global indexfond –  Länsförsäkringar Global Index och Swedbank Access Global har båda årliga avgifter på 0,20%.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.