Jag vill ha fler än en fond

Småspararjouren

FRÅGA: Hej! Till att börja med vill jag säga att ni har skapat en mycket värdefull och enkel sparguide för gemene man. Jag har sedan en tid följt er och gjort val enligt era rekommendationer gällande pensionssparande. Nu vill jag även utöka mitt övriga sparande, till största del pengar som är från årliga aktieutdelningar. När jag går igenom er fond- och sparguide landar jag i samma rekommendation som i pensionssparandet (har samma strategi, långsiktigt med hög risk).  Är inte sugen på att investera ännu mer pengar i samma aktiefond. Vill sprida de relativt små riskerna, men framförallt bredda sparandet – det borde öka chanserna till bättre utdelning på sikt. Hur ser ni på det? Hur rekommenderar ni mig att gå vidare?! Tack på förhand.

SVAR: Hej och kul att höra att du uppskattar vår sida! Till att börja med har vi en enkel princip och det är att vi rekommenderar en billig global aktieindexfond för långsiktigt sparande. Om det är pension eller ISK spelar som vi ser det inte någon roll alls. Det är tiden som räknas.

Riskspridningen i globalfonder är utmärkt och att köpa flera globala aktieindexfonder är ingen mening, utan bara som att köpa flera påsar Gott och Blandat . Vill du prompt köpa olika ändåkan du med fördel välja Swedbank Robur Access Global som är precis lika bra som Länsförsäkringar Global Indexnära (den vi vanligtvis rekommenderar).

Om du tycker vi är lite tråkiga (och det är vi), kan du kanske fundera på att krydda med en global aktieindexfond med inriktning mot tillväxtmarknader – som tex Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Högre risk/chans, men inte alls ett dumt alternativ, om du kan hantera svängningarna och har långsiktigt perspektiv.

Du har utdelningar och alltså också investeringar direkt i aktier. Vi brukar inte rekommenderadetta eftersom vi tycker mycket annat i livet är roligare än att sitta och pilla med enskilda aktier, men gör man det rätt är det åtminstone inte så mycket sämre än en globalfond.

De viktigaste för långsiktig placering är iallafall att “våga” ha allt i aktier och undvika bland- och räntefonder så vi tycker absolut att du är på rätt spår. Lycka till med dina investeringar!

Pensionsräddaren

Om författaren

Småspararguiden

Det här svaret har flera av oss hjälpts åt med. Läs gärna mer om vilka vi är under rubriken "Om oss" och "Vilka är vi".

 • Tomas Pettersson

  Hej!

  Vilket bra svar frågeställaren fick!

  Jag är ändå lite lite nyfiken på att spetsa mitt val på toppen och undrar om jag är helt fel ute i mitt tänk?
  Fördelningen jag tänkt mig är Länsförsäkringar global indexnära 65%. Spiltan aktiefond investmentbolag 20%. Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära 10% och som en spets mer riktat åt Kina Swedbank Robur access Asien 5%.

  Är det rimligt att ha både Lf tillväxtmarknad indexnära och Swedbank Robur access Asien på toppen av sin portfölj eller är de två fonderna också som två påsar av Gott & Blandat:)?

  • LF Tillväxtmarknad Indexnära är absolut ett bra komplement. Inte nödvändigtvis rätt – men inte nödvändigtvis fel. Den har jag tex själv http://www.smaspararguiden.se/jour/smaspararguidens-experter-avslojar-sa-sparar-vi-sjalva/. Det är nog mer som att komplettera med lite Ahlgrens bilar.

   Swedbank Robur Access Asien skulle jag inte heller säga är fel. Jag kan inte innehaven i detalj, men skulle nog säga att det är som att köpa en specialpåse Gott & Blandat med bara lakritsbitarna. (Jag vet inte om sådana faktiskt säljs – men jag är ju expert på fonder och inte på godis.)

   /Andreas

   • Tomas Pettersson

    Tack👍

    Kul med godis som metafor, då hajar tom jag:)
    Jag gillar ju lakrits så jag behåller den delen utan att för den skull känna mig särskilt äventyrlig och modig trots Djungelvrålsvåndan:)