Lurad av Acta?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Satsade 100 000 kr i ACTA för ca 10 år sedan i fastigheter i Skåne o Nordtyskland. Vad hände med detta, norskt bolag, förstår att jag blev “lurad”. De senaste 2 åren har jag fått ca 30 000. Intresserad av hur sådant kan gå till.

SVAR: Utifrån frågeställningen har vi svårt att säga exakt vad du har investerat i. Du kan ha köpt aktier i Acta, men det låter troligare att du har gjort en investering i något specifikt fastighetsprojekt.

Oavsett vilket så är det alltid en förhållandevis riskfylld investering att investera en större del av sina pengar i ett enskilt bolag eller, ännu värre, ett enskilt fastighetsprojekt. Då kan man alltid förlora mycket av sina pengar.

Nu vet vi inte mycket om bolaget Acta, men troligtvis har du inte blivit lurad i bemärkelsen att någon har plockat ut pengar på ett fult sätt som tex Allra-skandalen. Troligtvis trodde de som sålde detta till dig själva att det skulle bli en bra affär för dig.

Däremot är det mycket möjligt att de inte förklarade riskerna tillräckligt bra och att du på så sätt blev inlurad i en investering som var fel för dig. Vi får erkänna att vi inte har koll på Acta och om bolaget ens finns kvar idag, men en googling visar att Acta har ägnat sig åt just detta. Du kan alltid prövar att höra av dig till ARN, men vår gissning är att det kommer att vara väldigt mycket krångel för dig, att sannolikheten att du lyckas få tillbaka några pengar är låg och att du i så fall inte kommer att få särskilt många kronor.

Det är också möjligt, eller tom troligt, att produkten i sig var dyr och dålig. Men det är tyvärr vardagsmat i finansbranschen och inte någonting man kan göra något åt i efterhand.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.