När är det läge att säkra upp bosparandet?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: När är det rätt att växla från fond till sparkonto?

Jag har ett långsiktigt sparande på Avanza hos Länsförsäkringars Global indexfond. Detta är främst tänkt för att jag i framtiden ska kunna köpa en bostad om jag behöver. Ponera att jag i framtiden skulle göra verklighet av den planen. När ska jag då sälja av mitt fondinnehav och sätta in pengarna på ett vanligt sparkonto? Ska jag vänta så nära köptillfället som möjligt eller sälja i god tid medan jag letar bostad?

Om jag väntar med att sälja fonderna kan jag få lite mer utveckling, men risken är också att det sker en nedgång.

Vad är ert råd?

SVAR: Det här är inte en helt enkel fråga, men vi skulle tänka så här.

Låt pengarna vara i aktiefonder så länge du känner att bostadsköpet är något som kanske ska hända i en hyggligt avlägsen framtid.

Den dagen du börjar bli mer konkret i dina planer är det dags att fundera igen och troligtvis flytta över de pengar du vill investera i bostaden – antagligen alltihop – till ett sparkonto. När man väl börjar leta bostad vill de flesta av oss veta ungefär vilka ekonomiska ramar vi har att röra oss med och på kort sikt är aktiemarknaden ganska riskabel.

Sedan beror det förstås också lite på riskvillighet och tidshorisont. Om du hamnar i läget att du med rimlig säkerhet vet att du kommer att vilja köpa bostad om ganska lång tid är det inte lika självklart. Det är inte helt ovanligt att man hamnar i situationer som“om fem år är det dags att köpa bostad för då ska jag skaffa barn/då blir jag klar med den här utbildningen/då flyttar barnen hemifrån/etc”. I det läget får du fundera över hur mycket risk du är beredd att ta. Det kan också vara ett alternativ att flytta över en del av pengarna till sparkonto, men inte allt. Då kan du tex sälja av lite varje år och successivt gå över till sparkonto.

En hjälp kan vara att det ur ett rationellt perspektiv inte är någon skillnad på vad du har pengarna i aktiefonder nu och hur länge du har haft dem där. Psykologiskt kan det förstås vara på ett annat sätt, men rent rationellt spelar det ingen roll.

Du får gärna pröva vår Sparguide som också hjälper till med sådana här frågor.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.