Hur pensionsspara som invandrad?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hur planerar man för en sund pension som invandrad? Med tanke på att garantipension kräver 40 års arbete och arbetsmarknaden är svår att komma in på utan svensk examen, trots kunskap. Är det bättre att spara själv i fonder, och i så fall var/hur, eller kan man lita på garantipension / Äldreförsörjningsstöd / annat räcker för skälig levnadsstandard?

SVAR: Vi har inte koll på alla aspekter av hur pension fungerar som invandrad, men vi vet tillräckligt för att säga att du tyvärr har rätt i din analys. Pensionssystemet bygger på att man sparar in pengar under hela sitt arbetsliv och jobbar man bara i Sverige under en del av sina arbetsföra år blir det klart mindre pengar. Dessutom är de kronor man sparar ihop i unga år värda ännu mer eftersom det finns längre tid för pengarna att växa.

Det här gäller förövrigt även den som är född i Sverige, men som jobbat utomlands utan pensionsavsättningar, varit hemmaman, levt som munk i Nepal eller levt på studiemedel och generösa föräldrar och därför inte kommit igång med det pensionsgrundande lönearbetet förrän framåt 40-årsåldern.

Så rådet till dig som börjar jobba i Sverige senare i livet är att du antagligen behöver spara extra för att inte tappa ordentligt i inkomst när du blir pensionär. Om garantipension är tillräckligt eller inte kan man förstås tycka olika om, men de flesta svenskar skulle nog säga att det inte är särskilt mycket pengar.

Tjänar du mer än 51 242 kr per månad kan du fråga din arbetsgivare om den tillåter något som heter löneväxling. Annars är det bara att spara själv i fonder via en ISK och lova dig själv dyrt och heligt att inte nalla på dem innan pensionen.

Det är också viktigt att spara dina pengar på rätt sätt. Välj globala aktiefonder* med låga avgifter så maximerar du chansen till en bra pension utan att ta onödiga risker. Om du sparar själv kan du hitta de bästa fonderna i vår Fondguide.


* Om du är nära pensionen eller redan har gått i pension är det inte självklart att ha alla pengar i aktiefonder, men om man väljer bort aktier/aktiefonder för säkrare ränteplaceringar tappar man också chansen till avkastning och har du redan alldeles för lite pengar har du kanske inte råd att fega för mycket heller.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.