Vad tycker Småspararguiden om klimatbytet.se?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Är det här ett bra initiativ www.klimatbytet.se? Ni rekommenderar ju annars AP7 Såfa som vad jag förstår inte har hållbarhetsprofil?

SVAR: Bra fråga som tyvärr inte har ett enkelt svar. AP7 har valt ett annat sätt än det klimatbytet.se förespråkar för att arbeta med hållbarhetsfrågor. Vi kan hjälpa till att belysa de olika metoderna, men vi tycker att det är väldigt svårt att avgöra vilken strategi som ger mest klimatnytta. Det vi kan säga är att båda metoderna kan ha positiva effekter, men att de är små i jämförelse med effekterna av att avstå klimatskadlig konsumtion. Vi rekommenderar den som är intresserad att verkligen läsa på och ta ställning till att man tror på den metod klimatbytet.se förespråkar. Risken är annars stor att initiativ som detta bara blir ett modernt avlatsbrev där man köper sig fri från sin klimatångest utan att varken förstå om man får klimatnytta för pengarna eller hur mycket pension det kostar.

Hur Småspararguiden ser på hållbart och klimatsmart sparande

Vi gjorde ett försök för ett tag sedan att sammanfatta olika sätt att spara hållbart och klimatsmart och vår slutsats var att det var svårt att ge enkla råd.

Den metod man kan använda på Pensionsmyndigheten.se är att välja bort bolag som gör dåliga saker. Det finns argument för att det indirekt kan ha en liten effekt, men den är knappast stor. Det är lätt att tänka att det här är jättemycket pengar och då borde det ha jättestor effekt. Tyvärr är det dock så att undvikandet av bolag med hög klimatpåverkan inte har så stor betydelse.

Ur klimatsynpunkt tror* vi fortfarande att det är mer bra än dåligt att välja bort bolag som sysslar med klimatskadlig verksamhet. Så länge som man väljer någorlunda billiga fonder när man byter bort AP7 Såfa vill vi inte heller avråda från att följa klimatbytets rekommendationer. Man bör dock vara medveten om att klimatnyttan är väldigt liten jämfört med att avstå klimatskadlig konsumtion. Man bör också vara medveten om att AP7 Såfa också jobbar med hållbarhets- och klimatfrågor, men har valt en annan strategi än att välja bort bolag.

AP7 Såfa och hållbarhetsfrågor

Att välja bort dåliga bolag är dock inte det enda sättet att arbeta med hållbarhetsfrågor. AP7 Såfa har valt en annan strategi, men att säga att de inte har en hållbarhetsprofil tycker vi är lite missvisande.

Den strategi AP7 har valt är att istället försöka använda sin aktieägarmakt för att påverka bolagen de äger. Det gör de tex genom att driva hållbarhetsfrågor på bolagens årsstämmor och ha dialog med bolagen. De väljer också bort bolag, men inte hela branscher utan bolag som de tycker sköter sig extra dåligt. AP7 redogör för sitt hållbarhetsarbete på sin egen hemsida.

Vår analys av den här metoden är att den har potentiell större effekt än att välja bort dåliga bolag, men att det beror helt på hur väl man genomför den. Ett oljebolag kommer knappast sluta vara ett oljebolag för att en del investerare väljer bort dem. Om de däremot kan göra en del befintliga och potentiella aktieägare nöjda genom en viss satsning på CCS-teknik finns det åtminstone en viss chans att saker blir lite bättre.

Nackdelen med den här strategin är att den är helt beroende av att man gör ett bra jobb i att analysera bolagen och ha en dialog med dem. Det är lättare att konstatera att ett oljebolag är ett oljebolag än att förstå hur de bäst kan bli aningen mindre dåliga och övertala dem att göra det. Risken är att det är lätt att hävda att man gör detta, men svårt för en utomstående att säga om man gör det bra. Det kan därför användas som ett enkelt frikort i hållbarhetsfrågan som i praktiken inte kostar särskilt mycket.

AP7 Såfa har bättre förutsättningar än de flesta att lyckas med detta eftersom de är så pass stora. Huruvida de gör det bra eller inte kan vi tyvärr inte bedöma. Vi har pratat kort med dem och fick ett bra och seriöst intryck, men vi skulle behöva göra en betydligt mer omfattande analys än så för att kunna uttala oss med någon säkerhet.

Det ska också tilläggas att en del av de bolag som väljer bort dåliga bolag också arbetar med någon form av påverkansarbete. Dock inte alla och det är svårt att avgöra enbart genom att använda de nya filter på Pensionsmyndigheten.se som klimatbytet förespråkar.

Vår slutsats är alltså att vi inte kan avgöra om det har en bättre klimat- eller hållbarhetseffekt att följa rekommendationerna från klimatbytet.se. Det vi kan säga är att båda metoderna har en marginell och indirekt klimateffekt, men att det finns stor och tydlig finansiell effekt i form av högre pension på grund av lägre avgifter och lägre skatt. Och rent ekonomiskt är AP7 Såfa bäst. Vi har därför valt att fortsätta lyfta fram den i våra allmänna rekommendationer.

Om klimatbytet.se

Vi passade också på att läsa om personerna bakom kampanjen. Som luttrade cyniker trodde vi förstås att det var ytterligare en kampanj från fondbolagens förening för att få folk att välja dyrare fonder, men det verkar vara ett genuint projekt som drivs av klimatengagerade IT-, PR- och CSR-människor. Vi blir glada över att det finns sådant engagemang för att lösa klimatfrågan och vill absolut inte såga dem. Vi kan dock inte låta bli att påpeka att man ska ta deras finansiella råd med en stor nypa salt. De skriver t.ex. att man bör “titta på fondernas värdeutveckling”, men nämner inte någonting om att hålla ned avgifterna.

Det stämmer dåligt med den finansiella forskningen som visar att historisk värdeutveckling säger väldigt lite om framtida värdeutveckling medan avgifterna är helt avgörande. Vi rekommenderar våra läsare att göra tvärt om. Titta INTE på fondernas historiska värdeutveckling, utan titta på avgiften!

Tänk på detta om du ändå väljer att byta

Om du tror mer på exkluderingsstrategin än på AP7:s påverkansstrategi och därför väljer att byta så gäller det att byta till en fond som inte är alltför dålig för din framtida pension.

Som vanligt är vårt råd för alla med minst 10 år kvar till pensionen att välja den billigaste globala aktiefond du kan hitta. När du har kommit in på Pensionsmyndighetens sida för fondbyte ska du förstås börja med att koppla på de etiska filter du tycker är viktiga. Det är ju hela poängen med bytet. Därefter rekommenderar vi att välja “Aktiefonder” under “Fondtyp” samt “Global” under kategori. Sedan väljer du fonden med lägst avgift av de du får fram.

Är du närmare pensionen eller redan pensionär rekommenderar vi i de flesta fall samma sak. Här behöver man dock fundera på helheten i sparandet och det kan finnas anledning att ha en viss andel räntefonder. Om du känner dig osäker kan det vara värt att ta hjälp av någon oberoende rådgivare. Vi erbjuder det själva ifall du behöver hjälp.

Frågan om hållbarhet engagerar och är intressant. Du kan läsa fler artiklar i ämnet genom taggarna här nedanför.


* Vi har inte försökt räkna på att nyttan faktiskt överstiger klimatkostnaden för den el man använder när man genomför bytet, men det tror vi nog ändå att det gör.

** Man kan också ta med generationsfonder om man vill. De ger 100% aktier när man har långt till pensionen för att sedan fasa in räntefonder när man närmar sig pensionen.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.