Varför går Avanza Zero dåligt?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej, vad ser ni för anledning till Avanza Zero och motsvarande gratis-/lågavgiftsfonder har presterat så dåligt i jämförelse med andra Sverigefonder (enligt fondkollen.se)?

SVAR: Bra fråga. Vi gillar ju den här typen av fonder så här får vi förklara oss :).

Det kan förstås bero på flera saker, men de viktigaste förklaringarna är:

  1. Avanza Zero följer ett smalt index som bara har de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen, SIX30RX. Många av de andra fonderna investerar även i mindre bolag. Det gör att de får lite olika avkastning och i vissa perioder går det därför sämre för Avanza Zero. Historiskt har det också varit så att småbolag har gått bättre än större bolag vilket det kan finnas vissa argument för – det är högre risk och mindre lönsamt för proffs pga små volymer – men det är inte säkert att det fortsätter i framtiden och det ska också vara värt de högre avgifterna man får betala i andra fonder.
  2. Det har säkert funnits en massa andra Sverigefonder under de senaste 5-10 åren som har gått riktigt dåligt. Men om en fond går riktigt dåligt brukar fondbolagen stänga ned den och istället satsa på en annan fond. Det här brukar kallas för survivorship bias och gör att historiken för de aktivt förvaltade fonder man kan köpa nu inte är representativ för hur aktivt förvaltade fonder i allmänhet har gått historiskt – eller hur de kommer att gå i framtiden.

Summa summarum så ska man inte titta för mycket på historisk avkastning. Läs om varför indexfonder är så bra om du inte är övertygad, välj gärna Avanza Zero om du vill ha en Sverigefond och välj ännu hellre en global fond med bättre riskspridning i vår fondguide.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.