Pensionsskolan del 3 – Premiepensionen

Pensionsskolan


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Välkomna till Småspararguidens pensionsskola del 3. I den här delen ska vi prata premiepensionen eller PPM-valet som det kallades förut. För er som navigerar bäst genom att titta i pensionspyramiden så hittar du detta längst ned till höger.

Premiepensionen – det orange kuvertet

När man hör ordet pension brukar folk tänka på solresor, äldreboende eller det orange kuvertet. När Clara Henry fick hem sitt första kuvert var det hennes första kontakt med pensionsvärlden och reaktionen var att hon bloggade om att duscha bort sina ångestkänslor. Premiepensionen är en del av den statliga allmänna pensionen där du kan välja själv hur pengarna ska placeras…

Därför kan du återvinna ditt orange kuvert

… men det ska du akta dig noga för. Staten har nämligen gjort det så fiffigt att de har skapat en jättebra fond – AP7 Såfa – som du hamnar i om du inte väljer. Sedan har de ett öppet fondtorg där andra fonder också kan registrera sig.

Det här är ett bra system för alla som inte orkar bry sig men det är ett dåligt system för konsumentskyddet eftersom det finns många telefonförsäljare, personliga bankmän och fristående rådgivare som vill locka in spararna i andra sämre fonder med högre avgift.

Så när du får ditt orange kuvert – kolla att du har AP7 Såfa. Om du inte har det – byt tillbaka till den illa kvickt!

Här kan du se hur Patrick på Småspararguiden öppnade sitt oranga kuvert.

När du kontrollerat att du har AP7 Såfa behöver du aldrig mer bry dig om ditt orange kuvert och kan i fortsättningen slänga det i återvinningen.

Därför är AP7 Såfa så bra

AP7 Såfa har lägst avgifter på marknaden vilket betyder mer pension till dig.

Dessutom placerar de i aktier på alla möjliga marknader vilket gör att du sprider dina risker. Det är större risk att en enskild marknad – tex Stockholmsbörsen – går dåligt än att det går dåligt i hela världen samtidigt.

Slutligen så har AP7 Såfa också en mekanism som gör att du automatiskt får mycket aktier som är bra på lång sikt när du är ung och sedan en högre andel räntor när du är nära pension så att du inte kan förlora för mycket på kortsiktiga börsnedgångar. Därför behöver du inte ens byta till något annat när du blir gammal utan AP7 Såfa är helt enkelt bäst för alla.

Pengarna kommer från din arbetsgivare

Premiepensionen kommer, precis som inkomstpensionen, från staten. Men om man skall vara petig kommer pengarna från dina arbetsgivare som betalat arbetsgivaravgifter för dig när du jobbat. Så egentligen är det du som jobbat in pengarna till dig själv. Om du inte jobbat alls blir det alltså ingen premiepension.

För att tjäna in så mycket premiepension som möjligt så gäller det precis som för inkomstpensionen att jobba många år. Det är också bra att ha en bra lön, men det finns ett tak på 45 000 kr/månad (för år 2020). Tjänar du mer än så får du ändå inte mer inkomst- eller premiepension.

Och de är öronmärkta för dig

Skillnaden mot inkomstpensionen är att de här pengarna är öronmärkta för dig.

I pensionsskolan del 2 lärde vi oss att inkomstpension beror på politiska beslut och hur samhällsekonomin utvecklas. Hur stor premiepension du får beror bara på hur mycket pengar du har tjänat in och vilken avkastning du har fått på dem.

I nästa avsnitt går vi igenom tjänstepensionen som du får från din arbetsgivare.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Småspararguiden

Det här inlägget har flera av oss skrivit tillsammans. Läs gärna mer om vilka vi är under rubriken "Om oss" och "Vilka är vi".