Allras VD bekräftar de kritiserade affärerna med Oak Capital

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


I denna del 6 av vår granskning av Allras skumma affärer har vi intervjuat Allras VD Alexander Ernstberger. Nu får vi äntligen svar på den viktiga fråga vi och Pensionsnyheterna ställde under Allras presskonferens: Har Allras fonder gjort affärer med Oak Capital? Och svaret är ja.

Ett utdrag från Pensionsnyheternas rapportering av Allras presskonferens 23 februari 2017

Småspararguidens telefonintervju med Alexander Ernstberger 2 mars 2017

Vi har i ett blogginlägg redogjort för att Oak Capital skall ha varit mellanhand i transaktioner mellan en investmentbank och Allras fonder. Det är en ganska enkel fråga som vi inte fått något svar på tidigare. Har det skett transaktioner mellan bolagen?

Vi har absolut haft affärer med Oak Capital och det stämmer att vi upphandlat ett värdepapper via dem.

Vi påstår också att Oak Capital i egenskap av mellanhand har mjölkat Allras fonder.

Ett absurt påstående. Det finns ingen relevans i det.

Det finns alltså ingen anledning att tro att Oak Capital har tagit rikligt betalt för att ha agerat mellanhand?

Eh, asså Oak Capital har ju agerat på samma sätt som alla andra mellanhänder och jag har ingen anledning att tro att de skulle tjäna mer än någon annan. Alla upphandlingar går ju genom den vanliga processen så man får “best execution” och en konkurrensutsatt prissättning därutav. Så länge fonden alltid handlar med den som är billigast så är ju det till fördel för fondandelsägarna. I det här fallet har det varit en mycket god investering för dem. Att en produkt skulle vara så dyr som ni påstår ser vi ju inte ens skulle vara möjligt.

Att Oak Capital skulle ha tjänat 100-200 Mkr på några enstaka värdepapper är direkt felaktigt säger du alltså?

Ja vi, och då får jag tala för mina förvaltare som är expertisen på området, och de säger att det saknar grund. Det går inte ens. Det är inte fysiskt möjligt att ha sån marginal på ett värdepapper. Dessutom skulle marginalen ha påverkat performance negativt. Vi har ju gjort investeringar som vi är nöjda med som fondförvaltare och det är första gången vi hör de här påståendena och vi förstår inte vad som är så intressant med dem. Har ni information som vi inte har så tar vi gärna del av den så det blir rätt och riktigt.

Som VD för Allra så är du inte missnöjd med Oaks agerande? Du har fått best execution?

Ja, jag har inte skäl att tro något annat.


Det viktiga vi tar med oss från den här delen av intervjun är att vi nu fått bekräftat att Oak Capital agerat mellanhand för minst en komplex warrant under 2012. Detta stärker våra misstankar om att fonderna mjölkats på c:a 230 Mkr under 2012. Vi står fortfarande fast vid ovanstående skiss på förloppet.

Intervjun fortsätter…

Hur kommer det sig att Evran Mersin och Olle Markusson, tidigare med ledande positioner inom Oak Capital, hamnar som VD i Allra Dubai och Allra Luxemburg? Hur rekryterades de dit?

Evran har jobbat i Allragruppen sedan 2014. Redan då fanns planer på att sätta upp Dubaibolaget… för att ha samma infrastruktur som de större aktörerna och på så vis erbjuda mer tjänster och service inom gruppen och inte behöva gå externt.

Hur kom du i kontakt med Olle Markusson och Evran Mersin från första början?

Olle kände jag inte från början. Evran har jag känt ett par år. Och haft gemensamma vänner. Bara hört att Evran varit en duktig och smart kille med lång erfarenhet från investmentbranschen. Vi tog en fika och började prata lite om vad han skulle göra framöver och vad vi inom Allra behövde för tjänster och expertis.

Ok, så du kände honom sedan tidigare. När var det ni fikade och funderade på att jobba ihop?

Det skulle jag behöva kolla upp. Han var en ytlig bekant, men sedan 2012-2013 nånstans.


Här bekräftar Alexander våra misstankar om kopplingar till Evran Mersin. En av våra anonyma källor redogjorde för oss i vårt senaste inlägg, Allra bemöter Småspararguidens granskning med rökridåer:

“Ewran var visst operativ i bolaget tidigare än Allra säger, framförallt var det han som var hjärnan bakom dessa produkter. Däremot har han tagit bort alla referenser till Oak Capital på sin LinkedIn, och bytt stavning på sitt namn ett antal gånger.”

Slutsats

Oak Capital har alltså gjort ett stort rörelseresultat på 230 Mkr under samma period som man handlade komplexa warranter med Allras fonder. Ledande befattningshavare i Allra och Oak Capital hade, och fortsätter ha, ett nära samarbete. Intressekonflikterna är betydande. Vi minns vad vi antydde redan i del 2 av granskningen: Allra blåser förmodligen spararna på pengar genom att medvetet göra ett uselt jobb när de gör affärer med fondernas pengar. Om dessa affärer görs med en motpart som är kompis med Allra innebär de dåliga affärerna lägre pensioner för spararna men rikligt med pengar för Allras kompisar som med största sannolikhet delar med sig till Allras ägare.

Vi väntar fortfarande på svar från Allra på de frågor vi ställde i del 5. Särskilt frågan om hur stor del av Oak Capitals rörelseresultat på 230 Mkr som kommer från affärer med Allras fonder.


Är du eller dina närstående drabbade?

Allras fonder har sålts till Ålandsbanken. Medioker förvaltning med höga avgifter. Byt istället till statliga AP7 Såfa!

Trött på att bli lurad av finansbranschens säljare? Välkommen att få hjälp av en oberoende aktör via vår jour, sparguide eller fondguide.


Detta är del 6 av vår granskning av Allra. Se också:

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.