Anonym källa bekräftar: Allra mjölkade sina fonder på minst 120 Mkr redan 2012

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Småspararguiden fortsätter nu granskningen av pensionsgamarna i Allra. Vi har tidigare redogjort för att de med telefonförsäljning lurat in 130 000 personer i usla fonder som inneburit att spararna fått 4 miljarder lägre avkastning än via statens standardval. Vi har också sett tydliga mönster som pekar på att de via ett dotterbolag i Dubai mjölkat sina egna fonder på upp till 88 Mkr. I detta inlägg kommer vi lägga fram en serie bevis, bekräftade av en anonym källa, som pekar på att Allra mjölkat sina fonder på minst 120 Mkr redan 2012 med samma nyckelpersoner inblandade.

Låt oss gå tillbaka till 2012

Evran och Olle

Ewran Mersin och Olle Markusson

Allra hade redan på den här tiden egna fonder, fast då i Sverige. Nyckelpersonerna i den förmodade mjölkningen som skedde 2015, Ewran Mersin och Olle Markusson var då i ledande positioner i det svenska värdepappersbolaget Oak Capital, som agerar mellanhand för komplexa finansiella produkter.

Vi granskar FI:s innehavslistor och hittar fler warranter

Småspararguiden har begärt ut från Finansinspektionen samtliga innehavslistor för Allras fonder sedan de startade och letat efter finansiella instrument liknande den komplexa warrant som förekom i Dubai-upplägget 2015. Vi får en träff på 2012-06-30 när fonderna fortfarande gick under Allras tidigare namn Svensk Fondservice.Innehav från FI

Vi identifierar det som ytterligare en komplex warrant tillverkad av samma investmentbank Natixis

Natixis warranter 2012 och 2015

Den här typen av instrument lämpar sig särskilt bra för att mjölka fonder med eftersom de är komplexa, svåra att genomlysa och handlas sällan. Eller vad sägs om denna lilla godbit från en av de 300 sidorna i produktbeskrivningen?komplexitit i warrant

Ett anonymt tips bekräftar misstankarna

Efter att vi publicerade förra inlägget har vi mottagit ett anonymt tips som bekräftar våra misstankar om att Allra skall ha använt även detta instrument för att mjölka sina fondsparare redan under 2012. Källan bekräftar våra misstankar om att Oak Capital har agerat mellanhand på ett liknande sätt som Dubai-bolaget skall ha gjort 2015 och gav fonderna därmed motsatsen till “best execution”. Källan summerar i ett mail:

Oak Capital hade en marginal som gav dem 120 Mkr i vinst. Man delade upp vinsten mellan sig, en del fick Allra och en del fick Oak Capital.(2)

Oak Capitals årsredovisning visar extrem lönsamhet

Tidningen Realtid skriver året efter om Oak Capitals plötsliga “rekordår”. En rörelsevinst som ökat med ganska exakt 120 Mkr styrker källans trovärdighet.Realtid

Småspararguidens genomgång av årsredovisningarna pekar på att källans och Realtids historier stämmer överens men att de inte har tagit hänsyn till att bolaget fortsätter hålla en förbluffande vinstmarginal på 74% även året efter. Siffrorna tyder på att liknande affärer alltså pågått under hela 2012.

årliga resultat i oak capital

Årlig omsättning och resultat i Oak Capital. Obs: brutet räkenskapsår maj 2011 – apr 2012 som sedan normaliseras i maj-dec 2012

Samma år ger ägarna sig själva plötsligt en rejäl utdelning på 60 Mkr. En mycket hög utdelning för ett bolag med 11 anställda.

stor utdelning i oak

Norska Finanstillsynet ger Oak Capital hård kritik

Som SvD tidigare lyft fram fick bolaget Oak Capital under 2013 hårda anmärkningar från Norska Finanstillsynet för att ha blåst norska kunder på orimligt höga avgifter. Rapporten sammanfattas med:

Finanstilsynet konstaterer at Foretaket har begått alvorlige og systematiske brudd på kravene til god forretningsskikk.

I artikeln citeras Victoria Ericsson, pressekreterare på FI:

Med anledning av bristerna i den norska verksamheten inledde Finansinspektionen en undersökning av Oak Capitals svenska verksamhet. Det slutade med att bolaget lämnade tillbaka sina tillstånd även i Sverige.

Vi gräver i FI:s register

Småspararguiden har försökt begära ut handlingarna från FI men kan inte utläsa detaljerna eftersom dokumenten censureras. Vi nöjer oss med en sammanställning från FI som visar en omfattande undersökning mot Oak Capital.

diarielista

Som vanligt, när tveksamma verksamheter blir granskade av FI, valde bolaget i juli 2014 enligt diarienummer 14-9633 att kasta in handduken innan de kunde få en bestraffning.

överlåtelse av verksamhet oak

Allra flyr utomlands och Oak Capitals VD följer med

Mindre än ett år senare väljer Allra att flytta sina fonder från Sverige till Luxemburg, förmodligen för att Finansinspektionen varit dem på spåren i granskningen av Oak Capital. Ett mycket märkligt sammanträffande(?) är att tidigare VD:n på Oak Capital plötsligt dyker upp som VD för Allras fonder. Ytterligare en indikation på att den anonyma källan har rätt i att kopplingar mellan Allra och Oak Capital funnits tidigare.

Pensionsnyheterna ställde frågan till Allras VD Alexander Ernstberger på torsdagens presskonferens om Allra gjort affärer med Oak Capital men fick inget svar. Småspararguiden har också begärt svar via mail där Alexander svarar:

…det som på ytan framstår som en enkel ja-, eller nej-fråga inte nödvändigtvis behöver vara det. För att jag själv ska kunna vara säker på att jag ger ett korrekt svar på en fråga som faktiskt rör fem år gamla händelser skulle jag, eller med hjälp av medarbetare, vara tvungen att behöva gå igenom samtliga transaktioner som skett under den av dig angivna tidsperioden.

…och kumpanen sätter sig i Dubai

I oktober 2015 sker ytterligare en märklig rekrytering när Olle Markussons kumpan, Ewran Mersin, tillträder som VD(1) för Allras nystartade bolag i Dubai, vars verksamhetsbeskrivning är mycket lik den i Oak Capital – att agera mellanhand för handel med komplexa instrument för fonders räkning.

Strax därefter dyker den komplexa warranten upp i Allras fonder. Den här gången har bolaget i Dubai (förmodligen) agerat mellanhand som vi redogör för i en intervju med SvD (pdf). Allras VD Alexander Ernstberger har vid flera tillfällen bekräftat att transaktioner skett mellan Allras fonder och Allras dotterbolag i Dubai. “För att ge bästa möjliga pris för fondandelsägarna”, var svaret när SvD:s Joel Dahlberg frågade.

Allras fonder kan ha mjölkats på totalt 318 Mkr

Vi ser alla tecken på att syftet varit att skinna andelsägarna på deras pensioner. Som vi konstaterade i vårt förra inlägg visar Allra Dubai upp samma typer av intäkter under 2015 som Oak Capital gjorde 2012. Allt som allt pekar årsredovisningarna på att Allra kan ha mjölkat totalt 127+103+88=318 Mkr från sina egna kunder.

Allra 2012 o 2015


Är du eller dina närstående drabbade?

Allras fonder har sålts till Ålandsbanken. Medioker förvaltning med höga avgifter. Byt istället till statliga AP7 Såfa!

Trött på att bli lurad av finansbranschens säljare? Välkommen att få hjälp av en oberoende aktör via vår jour, sparguide eller fondguide.


Detta är del 3 av vår granskning av Allra. Se också:

(1) 2017-02-25: angiven titel ändrad

(2) 2017-03-07: en första källa spekulerade i att pengarna flyttats till privata off-shore-konton. Nya bevis och källor tyder på att pengarna stannat kvar i Sverige.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.