Dina Pensioner lurar av dig Dina Pengar

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Uppdatering 2017-01-12: dinapensioner.se har nu köpts av Solidar som figurerar på Pensionsmyndighetens svarta lista på fulsäljare inom premiepensionen. Småspararguiden noterar också att Solidars fonder har bland Sveriges högsta avgifter.

På tunnelbanan kan man för tillfället mötas av reklam i tunnelbanan för tjänsten dinapensioner.se. Rätt använt är det här en fantastisk tjänst, men de tjänar pengar på att lura dig att placera dina pensionspengar i helt vansinniga fonder.

Om du har jobbat på flera olika arbetsplatser har du antagligen ett par tjänstepensioner utspridda på olika ställen. Tjänstepensionen är något som arbetsgivaren betalar för dig som en löneförmån. De flesta har dålig koll på vad man har för placeringar i sin tjänstepension hos nuvarande arbetsgivare och än värre blir det när det gäller tidigare arbetsgivare.

Genom att registrera sig på Dina Pensioner kan man få en överblick över alla sina tjänstepensioner. Riktigt alla bolag är inte anslutna (de har tex inte fått in Nordnet där jag själv har min nuvarande tjänstepension), men många utav de stora bolagen är anslutna. Det här är verkligen superbra! Själv hade jag inte koll på var min tjänstepension från min förra arbetsgivare låg någonstans (och om inte jag som är engagerad i pensionsfrågor orkat ta reda på det, kan man tänka sig att väldigt få har den kollen), men den hittade de åt mig. Det visade sig att den låg hos Länsförsäkringar så jag gick dit, loggade enkelt in med BankID, följde råden i vår Fondguide och bytte till en billigare fond.

Så långt allt väl.

Eftersom allt detta är gratis, kan man ju fråga sig hur Dina Pensioner tjänar sina pengar. Detta skulle strax visa sig. Jag blev kontaktad av en rådgivare som ville boka in telefonrådgivning (dvs telefonförsäljning). Rådet jag fick där var att investera 20% av mitt innehav i en helt vansinnig fond som förvaltas av Intacta. Intacta tillhör som av en händelse samma bolagsgrupp som står bakom Dina Pensioner. Fonden hette Intacta Trendbox, hade 2,45% i förvaltningsavgift (vilket är jättemycket) och går in och ut ur aktiemarknaden beroende på hur aktiemarknaden har gått den senaste tiden. Dvs den försöker tajma marknaden.

Det här är i allmänhet en dålig produkt och rådet var extra dåligt eftersom rådgivarens säljargument var att denna fond inte har lika stora kortsiktiga svängningar som andra aktiefonder – detta trots att jag upprepade flera gånger att det inte spelar mig någon roll om det svänger lite så länge det går upp tills jag ska ha pengarna om 30 år.

Så summa summarum. Använd gärna Dina Pensioner för att få koll på var du har dina pensioner, men akta dig noga för deras telefonförsäljning.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.