Finansinspektionen bekräftar att din personliga bankman är en säljare

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Finansinspektionen kom i veckan med ett förslag om att förbjuda provision vid rådgivning vilket man bland annat kan läsa om i Svenska Dagbladet. Provision innebär att “rådgivaren” får betalt för att rekommendera dig vissa fonder.

Att finansinspektionen säger att de ser provisioner som ett stort problem betyder i praktiken att de säger att din personliga bankman är en säljare (budord 1).

Som vi skrev om för ett tag sedan så visar forskning att folk som får råd från så kallade rådgivare fattar sämre ekonomiska beslut (Forskningsresultat: lyssna inte på din rådgivare). Det är därför inte så konstigt att finansinspektionen upplever detta som ett problem. Om de sedan lyckas få till en lagstiftning som kommer åt detta återstår dock att se. Finansbranschen brukar vara väldigt kreativ när det gäller att gå runt regelverk så det är nog säkrast att komma ihåg småspararens budord även i framtiden.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.