Google kommenterar vårt avslöjande i Sveriges Radio P1

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


I förra veckan avslöjande vi en serie bedrägerier avsedda att rädda anseendet för Evran Mersin, en av de häktade männen i Allra-skandalen. Programmet Medierna i Sveriges Radio intresserade sig för fallet och förmådde Google att reparera alla skadorna. Nästan.

Sedan hösten 2016 har vi granskat och avslöjat omfattande fiffel i pensionsbolaget Allra. Bedrägerierna tog en ny form när vi i förra veckan också avslöjande systematiska försök att dölja våra och andra mediers rapportering om den häktade Evran Mersin från att synas i Google-sökningar.

Google informerar om dolda sökträffar

Programmet Medierna i Sveriges Radio P1 intresserade sig för vårt avslöjande och tog upp det i sitt program idag. Utöver en intervju med mig fick de också kontakt med chefsjuristen på Google som kommentar fenomenet att bedragare försöker dölja innehåll från Google-sökningar.

Programmet Medierna i Sveriges Radio P1 tar upp våra avslöjanden 24/11 2018

Reportern: – Är det lätt att lura Google?

Jag menar att det inte är lätt att lura Google. Visserligen, när vi i det här fallet går tillbaka och noga studerar anmälningar med större kunskap om fallet och sätter sakerna i kontext, vilket vi nu gjort, så kan vi ibland identifiera problem som vi missade tidigare.

Han menar också att det är ett tufft jobb att hålla ordning och hänvisar till siffror från 2017 som visar att de hanterat 54 miljoner bedrägerier av den här sorten efter att de utsatta klagat. Det säger dock ingenting om hur Google jobbar förebyggande. Vi misstänker nämligen att det jobbet är obefintligt.

Efter att Googles personal specialgranskat fallet och städat upp de fejkade anmälningarna gör reportern Erik Peterson en ny sökning och finner att en fejkad anmälan fortfarande kvarstår.

Skärmdump från Lumendatabase.org visar fejkad anmälan från den döda konstnären Jacob Ochtervelt

I den hävdar redaktören på nyhetssajten pressen.se, Jacob Ochtervelt, upphovsrättsintrång på ett par artiklar på dagensps.se. Uppenbarligen har Google missat den här fejkade anmälningen både via sina (obefintliga?) algoritmer och nu igen genom sin manuella specialgranskning. Eller har de helt enkelt missat att Jacob Ochtervelt faktiskt inte är en levande redaktör, utan en sedan länge död holländsk konstnär? I dagarna för de fejkade artiklarna var konstnären aktuell för att en av hans verk, Ostronmåltiden, skulle upp på auktion efter att ha återfåtts från nazister som stulit det ur ett bankvalv under kriget.

Jacob Ochtervelts tavla Ostronmåltiden

Vår slutsats är att Google inte verkar vara särskilt bra på att undvika bedrägerier. Tills Google hittar ett motmedel mot den här typen av bedrägerier får vi och andra medier vara på vår vakt när det kommer mystiska mail om påstådda upphovsrättsintrång.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.