Har du snoppbonus på din pension?

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Män får i genomsnitt ca 50% mer i pension än kvinnor1. Här förklarar vi vad det beror på. 

  1. Snoppbonus på lönen. Som de flesta vet är det dels så att män får mer betalt för samma arbete och dels så att yrken med många män är mer välbetalda1. Och eftersom hur mycket pengar som avsätts till pensionen beror på inkomst avspeglar sig detta på pensionen.
  2. Facket späder på löneskillnader. För att få mer pengar till statskassan och minska ojämlikheten har staten satt ett tak på pensionsavsättningar. Tjänar man mer än c:a 45 000 kr/månad får man inte mer pension av staten. Facken tyckte tydligen synd om oss höginkomsttagare2 så i det stora kollektivavtalen får höginkomsttagare mycket större andel av lönen som tjänstepension. En privatanställd tjänsteman får 4,5% av lönen upp till 42 600 kr/mån3, men de delar av lönen som överstiger det får man hela 30% på. Eftersom fler män är höginkomsttagare späder det på skillnader i pensionen.
  3. Män tar mindre ansvar för hem och barn. Män vabbar mindre och jobbar mer sällan deltid. Det ger högre inkomst och därmed högre pension. Föräldraledighet påverkar också lite grand, men där kompenserar staten en del så den största vinsten här är att det gynnar den långsiktiga karriären att skippa föräldraledigheten och jobba istället. Just det året är det inte så stor skillnad. 
  4. Män stoppar inte lika mycket pengar i madrassen. En av våra käpphästar är att man ska ha 100% i aktier om man har mer än 10 år kvar till pensionen. Sätter du in 1 000 kr till pensionen idag kan du räkna med att ha fyra gånger så mycket pengar om 30 år som om du sätter pengarna i räntor och på så lång tid är risken inte heller större. Nackdelen är att det svänger lite mer på kortare sikt. Framtidsfeministen har tidigare skrivit om att män har något högre andel aktier vilket i sin tur ger mer pension. Till skillnad från Framtidsfeministen tycker vi inte att man ska spela på enskilda aktier utan istället köpa en billig global aktiefond, men det är trots allt bättre att spela på aktier än att ha allt i räntor för att man är dumfeg.

1 Kvinnor har lägre lön, inkomst och pension än mänSCB, 2016.

2 När vi skrev det här inlägget hade vi fortfarande andra jobb och var definitivt höginkomsttagare. Nu jobbar Andreas och Patrick bara med Småspararguiden och lyckas numera inte ta ut så mycket lön att vi kommer över taget för allmän pension.

3 Inlägget uppdaterat 2020-03-07 för justering av belopp.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.