Hög säljavgift i Länsförsäkringar Global Indexnära?

Blogg

Vår favoritfond som vi rekommenderar alla som ska ha aktiefonder att köpa är Länsförsäkringar Global Indexnära. För den fonden har Länsförsäkringar en hittills oanvänd klausul i sina villkor som ger dem möjlighet att ta ut en köp- och säljavgift på 2%. Vi tror inte att det här i praktiken är något att vara särskilt orolig för, men vi väntar på tydliga svar från Länsförsäkringar för att känna oss helt säkra. För dig som inte är finansnörd kan du gott somna om så lovar vi att hojta ifall vi kommer fram till att detta verkligen är ett stort problem. [Uppdatering: Nu har Länsförsäkringar svarat på våra frågor]

Vad handlar detta om egentligen?

Länsförsäkringar har sedan länge haft i sina fondbestämmelser att de kan ta ut köp- och säljavgifter på maximalt 2%. Samtidigt står det också “för närvarande tas inga insättnings- eller uttagsavgifter ut av fondbolaget” och dessa avgifter har aldrig tagits ut.

På sistone har detta uppmärksammats bland finansnördar i sociala medier med uppmaningar om att byta från fonden och flera personer har hört av sig till oss och frågat varför vi rekommenderar denna fond trots luddiga klausuler.

Köp- och säljavgifter inte alltid dåligt

Varje gång det kommer in eller ut pengar från en aktiefond som ska ha 100% av kapitalet i aktiemarknaden behöver fonden köpa eller sälja aktier. Och att köpa eller sälja aktier kostar pengar. Dels betalar man någon form av transaktionsavgift till börsen och dels påverkas priset på marginalen uppåt om man köper stora volymer på kort tid och nedåt om man säljer stora volymer på kort tid.

För en fond som handlar i stora globala bolag är det här inga stora pengar, men om det skulle vara så att någon ett flertal gånger skulle sätta in och ta ut stora summor skulle kostnaden inte bli försumbar.

Har man inga köp- och säljavgifter så tas de här kostnaderna solidariskt av alla som har pengar i fonden. Om man därför tänker sig att man ska investera i en fond och sedan sitta still i 10 år kan det därför vara så att det tom är en fördel att det finns köp- och säljavgifter så att man slipper betala för andras “velighet”.

En positiv tolkning av Länsförsäkringars villkor är därför att den här klausulen är till för att skydda oss långsiktiga investerare från eventuella miljardärer eller institutioner som hoppar in eller ut ut fonden.

Våra frågor till Länsförsäkringar

Det är inte ovanligt att fonder enligt sina fondbestämmelser har möjlighet att ta ut högre avgifter än vad de gör, men det är sällan de utnyttjar den möjligheten. Vi tror därför att risken är liten, men för att vara säkra har vi skickat ett antal frågor till Länsförsäkringar:

 1. Vad är syftet med köp/sälj-avgifter enligt er?
 2. När tänker ni egentligen att ni ska använda den här avgiften?
 3. Finns det möjlighet att förtydliga detta i fondbestämmelserna så att småsparare slipper att oroa sig?
 4. Kan ni bestämma själva över de här villkoren eller är det förvaltaren Blackrock som styr över dem?
 5. Vilka av era fonder har möjlighet att ta ut den här typen av avgift?
 6. Finns det några andra indexfonder på svenska marknaden som har liknande avgifter?
 7. Både ni och Swedbank har en förvaltningsavgift på 0,20%. Swedbank kan maximalt ta ut 0,5% och LF 1,80%. Varför har ni lagt er så högt här?

Swedbank Robur Global Access är lika bra

Vi på Småspararguiden rekommenderar alla som vill ha aktiefonder att välja den billigaste globala aktiefond man kan hitta. I dagsläget finns två globala aktiefonder på den svenska marknaden som har samma låga årliga avgift på 0,20%. Dessa två är Länsförsäkringar Global Indexnära och Swedbank Robur Access Global.

Att välja mellan dem är som att välja mellan två olika märken på koksalt som kostar lika mycket. Det är i stort sett samma produkt i olika förpackningar och det spelar väldigt liten roll vilken du väljer.

För att göra livet lättare för dem av våra läsare som vill att sparande ska vara så enkelt som möjligt beslutade vi oss för ett par år sedan att vi lika gärna kunde bestämma oss för en utav dem som vår standardrekommendation. Vilken spelar egentligen väldigt lite roll.

Det som avgjorde att det blev Länsförsäkringar Global Indexnära som blev vår standardrekommendation var att den redogjorde för sin hållbarhetsprofil tidigare än Swedbank Robur Global Access, att fonden funnits längre  och att vi på marginalen hade ett något större förtroende för den internationella fondförvaltaren Blackrock än för Swedbank när det gäller att ha en kostnadseffektiv hantering.

När det gäller hållbarhetsfrågan är vi dock inte säkra på att så är fallet längre. Fonderna har exempelvis närmast identiskt hållbarhetsvärde på Morningstars hållbarhetsranking. Vi har på vår att göra-lista att göra en revision av hur vi ser på och hanterar hållbarhetsfrågor. Det är en komplex fråga som tar tid så det var ett tag sedan vi gjorde det senast.

Om man nu oroar sig för fondbestämmelser av den här typen är det också värt att notera att maximal förvaltningsavgift är 0,5% hos Swedbank Robur Global Access och hela 1,8% hos Länsförsäkringar Global Indexnära. Återigen bedömer vi risken som liten för en höjning över huvud taget, men de får göra det enligt det finstilta. Skillnaden är att spararna måste uppmärksammas på ändringen och att det bara är att rösta med fötterna om förvaltningsavgiften skulle höjas.

Det kan vara så att dessa fondbestämmelser är någonting som kan få den oerhört jämna vågskålen att väga över till fördel för Swedbank Robur Global Access. Vi avvaktar dock Länsförsäkringars svar och eventuellt även vår egen hållbarhetsanalys innan vi ändrar vår standardrekommendation.

För dig som har läst ända hit och fortfarande känner dig orolig så är det absolut inget fel att byta till Swedbank Robur Global Access. Det blir med största säkerhet varken bättre eller sämre.

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.

 • Tomas Pettersson

  Se där!
  Inte bara ni rekommenderar Länsförsäkringar Global indexnära som bas i sparande…det gör även Jan på http://www.rikatillsammans.se och Claes H. på http://www.avanza.se
  Ska bli intressant att se Lf´s svar och reaktion. Hatten av för er och alla andra sparekonomer som nagelfar en i många avseenden rutten bransch, tack!

  • Ja det är ju bra att vi sätter blåslampan på bolagen!

   Just avgiften verkar LF ha rapporterat fel. Den skall vara 0,25% och inte 0,35%. Klantigt!

   • Tomas Pettersson

    Haha…japp, hade jag skött mitt jobb på det sättet hade jag varit utan jobb:)

    Att ett så stort bolag inte har ordning på sina papper gällande avgifter och högst tveksamma meningar i fondbeskrivningar är oroande.

 • Tomas Pettersson

  Hej Småspararguiden! Jag ser att ni tagit bort mitt inlägg och jag undrar såklart varför?

  • Hej Tomas,

   Eftersom du hade en del länkar med så hamnade ditt inlägg i spamkorgen istället för att publiceras. Nu har vi fixat det. Bra att du uppmärksammade oss!

   • Tomas Pettersson

    Aha…bra att det löste sig!

 • Tomas Pettersson

  Inget svar från Länsförsäkringar ännu eller?

 • Hur många bolag investerar fonden ”Swedbank Robur Access Global” i? Fonden ”Länsförsäkringar Global Indexnära” investerar väl i 1 600 bolag!?

  • Bra fråga! Vi hittar inte den uppgiften summerad men kikar man i årsredovisningen ser det ut att vara lika många i listan.