Informationen som Nordnet borde visa

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


I vårt blogginlägg Nordnet uppmuntrar till idiot-strategier kritiserar vi Nordnets Shareville för att uppmuntra kunderna till dåliga och riskfyllda strategier. Nu har Nordnet/Shareville svarat på kritiken och här kommer vårt svar på detta.

Hej Fabian,

Tack för din kommentar på vår kritik av Shareville!

Vi är naturligtvis inte emot att ni visar upp data. Däremot så tycker vi att den information ni väljer att visa inte alls är den information som kunderna skulle behöva för att kunna fatta informerade beslut. Om det verkligen är det ni är ute efter så är inte den mest relevanta informationen att några enstaka medlemmar har tjänat mycket pengar de senaste tre månaderna.

Vi föreslår istället att ni på förstasidan lyfter fram följande information:

  1. Hur har de mer aktiva spararna (låt oss säga de som omsätter portföljen minst en gång per år) klarat sig (efter avgifter) jämfört med de mindre aktiva spararna, ett världsindex och Superfonden Sverige (som är en utmärkt produkt). Gärna på 3 års sikt istället för tre månader och både absolut avkastning och Sharpe-kvot. Er egen data visar ju att de aktiva spararna förlorar pengar, men den informationen har vi inte lyckats hitta på Shareville.
  2. Vad har de som förlorat mest pengar gjort (svårt att hitta vilka det är). Gärna kompletterat med data om hur många aktier de har, korrelationen mellan dem, etc. Det skulle vara ett bra sätt för kunderna att förstå riskerna med att lägga alla ägg i samma korg.

David, som skrev det ursprungliga blogginlägget, jobbar på SCB. När David tar fram data om svenska bostadspriser så tar han fram data på de genomsnittliga utvecklingen. Om SCB istället skulle ta fram en topplista på de hus som ökat mest i värde så skulle de inte betraktas som seriösa.

Shareville är ett facebook för aktiespelare. Det generar säkert en hel del glädje hos människor som har spel på aktier som hobby och det behöver inte vara något fel med det, men att få det att låta som att det är ekonomiskt fördelaktigt för aktiespelarna (vilket Nordnet gör) är intellektuellt ohederligt.

Hälsningar,

Andreas på Småspararnas budord

Det här skrev Fabian på Shareville till oss:

Hej och kul att ni tittat närmare på Shareville!

Här kommer några reflexioner på blogginlägget:

Vad vi gör är att skapa öppenhet och transparens, vi visar risknivå, sharpe-kvot, innehav och handel exakt som det ser ut. Det är med andra ord mer verkstad och mindre snack.

Vilket jag tror de flesta uppskattar (bl.a 60 000 Nordnetkunder som genom att använda Shareville blivit betydligt mer nöjda med sin bank).

Alla kan göra både dåliga och bra affärer, det Shareville gör är att visa upp precis som det är – inte bara när det går bra. Det kunde ni ju själva konstatera genom att se såväl bra som dåliga affärer hos medlemmarna.

Var ser du det annars?

Alternativet till att öppet visa hur bankens kunder – både bra och dåliga – agerar är ju att låsa in den kunskapen i bankvalvet och dölja den för världen, det vill väl ingen?

Det finns naturligtvis massor att förbättra men i grunden har Shareville öppnat en dörr som kommer att vara svår att stänga. Kunder i en bank kommer att förvänta sig att självklart kunna se hur andra kunder i banken sköter sina egna pengar – i realtid. Vilket i alla fall jag är övertygad om kommer att öka kunskapen och förbättra möjligheten till långsiktigt bra sparande för många människor.

Hälsar Fabian på Shareville


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.