Länsförsäkringar tar hem förvaltningen av Global Index – blir det bättre eller sämre?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Vi har i åratal hänvisat våra läsare och kunder till den breda och billiga globalfonden Länsförsäkringar Global Index. Nu meddelar fondbolaget att det blir två förändringar av förvaltningen. Vi går igenom vad det innebär och ser ingen anledning till oro.

Globalfonden med stort G

Det tål att upprepas:

Därför har vi sedan länge rekommenderat våra läsare och kunder att lägga allt eller i alla fall en majoritet* av det långsiktiga sparandet i den billigaste globala indexfonden, som länge varit Länsförsäkringar Global Index

Länsförsäkringar har tagit hjälp av Black Rock sedan 2016

I ett pressmeddelande från 2016 berättade Länsförsäkringar att man “vässat erbjudandet inom indexnära förvaltning” genom att anlita världens största kapitalförvaltare Blackrock för förvaltningen av sina index- och generationsfonder.

Länsförsäkringars pressmeddelande 2016

…men nu 2022 börjar man göra jobbet själva

Sex år senare pressmeddelar Länsförsäkringar att man nu tar hem förvaltningen av två av fonderna, Länsförsäkringar Global Index och Länsförsäkringar Sverige Index. Pressmeddelandet lägger stort fokus på att ett byte av index skall ge ett halverat CO2-utsläpp. Övriga index- och generationsfonder fortsätter förvaltas av Blackrock som tidigare.

Vad innebär detta för spararna?

Vi har intervjuat ansvarig förvaltare Peter Svalstedt. Våra slutsatser är följande:

  • Förvaltningsavgiften lämnas oförändrad på 0,20%.
  • Länsförsäkringar byter indexleverantör från MSCI World Index till Morningstars motsvarighet. Av definitionsskäl kommer indexet minska från 1600 till 1500 bolag. Det här är inget anmärkningsvärt. Det finns flera olika indexleverantörer och ingen sitter på något facit eftersom det egentligen inte är så noga på decimalen hur portföljen är fördelad. 1500 bolag är redan mer än nödvändigt.  
  • I samband med det anammar man också Morningstars övergripande hållbarhetsmodell “i enlighet med parisavtalet”. Det här innebär att indexet viktar ned bolag som inte sköter sig inom avtalets ramar och samtidigt viktar upp andra bolag inom samma sektor som sköter sig bättre. Det här skall innebära att indexets fördelning över sektorer inte ändras nämnvärt utan bara överviktar bolag som är mindre dåliga än sina konkurrenter. Vi tror att möjligheten att göra världen bättre genom att välja vilka stora börsnoterade bolag man investerar i är mycket liten, men att välja de bästa bolagen inom respektive sektor är åtminstone effektivare än att bara välja bort alla sektorer man inte gillar. Ur ett rent ekonomisk perspektiv innebär den här förändringen ingen väsentlig försämring i riskspridningshänseende.
  • Länsförsäkringar har en lista på bolag som exkluderas av olika skäl. Den listan har inte förändrats.
  • Transaktionsavgifterna kan bli högre, eller lägre, beroende på om man tror att Blackrock är bättre eller sämre än Länsförsäkringars förvaltare på hantverket som är indexförvaltning. Skillnaderna bör vara små och vi är inte oroliga för detta.
  • Avkastningen kan bli högre, eller lägre, beroende på om man tror att Morningstars hållbarhetsrating är en fingervisning på framtida avkastning. Många hävdar att med ökade klimatförändringar och krav på omställning kommer smutsiga bolag prestera dåligt när de måste investera tungt i sin omställning. Om SSAB till exempel skall tillverka grönt stål måste de lägga mycket pengar på nya processer som kanske drabbar lönsamheten. Eller så tänker man som vi, att marknaden redan har tänkt på dessa effekter och att det helt enkelt inte går att säga så mycket om de här effekterna.
  • Länsförsäkringar har rekryterat ett nytt team för skötseln av fonderna. Ansvarig förvaltare Peter Svalstedt kommer från att ha förvaltat SEB:s indexfonder i 9 år. Erfarenhet av indexförvaltning saknas alltså inte.
Pontus Englund, assisterande förvaltare och Peter Svalstedt ansvarig förvaltare. Bild: Länsförsäkringar

Länsförsäkringar vill inte sänka avgifterna

Vi passade också på att ställa några frågor till Eva Gottfridsdotter-Nilsson, chef för Länsförsäkringar Fondförvaltning: 

  1. Vill ni kommentera vilken avgift ni tidigare har betalat till Blackrock för förvaltningen av era indexnära fonder?
  2. I ett pressmeddelande från nov 2016 skrev ni följande:
    Länsförsäkringar har under det senaste året arbetat aktivt med att vässa bolagets erbjudande inom indexnära förvaltning. Avgifterna på fonderna har sänkts samtidigt som förvaltningen idag är inriktad mot ansvarsfulla investeringar. Även Länsförsäkringars generationsfonder flyttas över till Black Rock.
    – Nu tar vi nästa steg och samlar all indexnära förvaltning hos vår samarbetspartner Black Rock, som idag är världens största kapitalförvaltare och med en gedigen erfarenhet från indexförvaltning, säger Eva Gottfridsdotter-Nilsson, chef för Länsförsäkringar Fondförvaltning.
    När ni flyttade förvaltningen till Blackrock blev det bättre. Är det inte risk att den blir sämre nu när ni flyttar hem den igen?
  3. Kommer Länsförsäkringars kostnad för indexförvaltningen i och med denna ändring bli lägre?
  4. Om ja, har ni övervägt att sänka förvaltningsavgifterna för spararna?

Eva svarade så här:

Vårt nya förvaltarteam är mycket kunniga och har god erfarenhet från branschen. Vårt mål är alltid att leverera bra fondprodukter till våra kunder, oavsett om det är våra egna förvaltare eller en extern leverantör som sköter förvaltningen av våra fonder.

Vi har en attraktiv prissättning på våra indexnära fonder och vi har i dagsläget inga planer på att förändra prissättningen. Avgifterna som vi betalar till våra externa leverantörer är inte något vi går ut med.


* För den som vill komplettera sin globalfond med något annat finns det argument för att blanda in c:a 10-15% i en småbolagsfond och 10-15% i en tillväxtmarknadsfond. Fördelningen 80%/10%/10% är ingen exakt vetenskap men är en spegling av hur världens kapital ligger fördelat och är också den principen som statliga AP7 Aktiefond använder.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.