Nordnet släpper egna indexfonder men tillför inget nytt

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


I veckan kom nyheten att Nordnet släpper fyra egna indexfonder. Vi har kikat närmare på uppläggen och konstaterar att det är billigt och bra, men inte billigare än de fonder som man redan kan köpa hos Nordnet. Vi ändrar därför inte våra allmänna rekommendationer och vill du bara veta hur du ska placera dina pengar behöver du inte läsa mer än så här. 

Vi tjatar mycket om att långsiktigt sparande bör göras i billiga indexfonder, gärna globala. Därför var det roligt att höra att Nordnet nyligen lanserade en liten palett med egna indexfonder på samma sätt som Avanza gjorde för två år sedan. Medan Avanza valde att samarbeta med fondbolaget Amundi så gick Nordnet till banken JP Morgan.

De nya fonderna är:

NamnIndexÅrlig avgift
Nordnet Indexfond GlobalMSCI World Index – följer över 1 600 större bolag från 23 olika länder. Störst indexvikt har USA, Japan, Storbritannien och Frankrike.0,20%
Nordnet Indexfond USAS&P 500 – följer de 500 största amerikanska bolagen, vilket representerar cirka 80% av totalt marknadsvärde på amerikanska börsen. Störst vikt i index har Microsoft, Apple, Amazon, Facebook och Alphabet.0,20%
Nordnet Indexfond EuropaMSCI Europe Index – följer 437 bolag från 15 europeiska länder. Störst indexvikt har Storbritannien, Frankrike, Schweiz, Tyskland och Holland.0,20%
Nordnet Indexfond TillväxtmarknaderMSCI Emerging Markets Index – följer drygt 1 400 bolag från 26 olika tillväxtmarknader. Störst indexvikt har Kina, Taiwan, Sydkorea, Indien och Brasilien.0,40%

Av dessa tycker vi att globalfonden är mest intressant då den rimmar med vår filosofi om att välja breda globala fonder. Den är bra och billig, men eftersom Nordnet lägger sig på precis samma avgift som de billigaste globalfonderna som redan finns att köpa på Nordnet ser vi inte att de tillför särskilt mycket. De tre fonder som alla har en årlig avgift på 0,20% är i allt väsentligt samma produkt. 

Nordnets nya tillväxtmarknadsfond kan vara något för den som vill krydda till sparandet. Här lade sig Nordnet återigen på samma avgift som befintliga fonder. Återigen ingen prispress.

Slutsats

Nordnet släpper nya fonder som är billiga och vettiga men i allt väsentligt samma produkt till samma pris som fonder du redan kan köpa hos Nordnet. När Avanza lanserade motsvarande fonder var avgifterna lägre. 

På grund av ogynnsamma skatteregler är Avanza Global ändå inte bästa valet just nu. För enkelhets skull fortsätter vi att rekommendera Länsförsäkringar Global Index, men Swedbank Robur Access Global och Nordnet Indexfond Global är precis lika bra. 

Vi ställde några frågor till Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad

1.     Vi läser i fondernas prospekt:

Unless an exception applies, payments the Company receives or is deemed to receive under Swap Transactions referencing US equities, including an equity index, in whole or in part would be subject to U.S. federal income tax withholding on dividend equivalent amounts at a 30% rate pursuant to section 871(m) of the U.S. Internal Revenue Code (and the regulations thereunder).

Tolkar vi det rätt att fonden betalar 30% skatt på amerikanska utdelningar. Dvs 15%-enheter mer än motsvarande svensk aktiefond (läs mer om problemet här)?

Svar: Nej, det stämmer inte. I den reglering du refererar till är större index undantagna, bland annat de vi använder. Under rådande skattelagstiftning betalar vi under 15% i skatt på amerikanska utdelningar.

2.     Vad uppskattar ni att transaktionsavgifterna kommer landa på? Fondavgiften på 0,20% misstänker vi tar inte hänsyn till transaktionsavgifter och valutaväxling nämligen.

Svar: Transaktionskostnaderna i fonden är uppskattade till 0,01%, utöver den årliga avgiften.

3.     Vad är JPMorgans intjäning på ert upplägg? Vad är Nordnets intjäning på fonden?

Svar: Den strategi vi har valt för egna indexfonder är att samarbeta med externa aktörer, istället för att starta eget fondbolag. Vi tror att det ger oss bäst möjligheter att hålla hög kvalitet och ett lågt pris. För våra nya indexfonder ansvarar vi för förvaltningen tillsammans med JP Morgan. Den totala intäkten för fonderna är den årliga avgiften, det vill säga 0,20% respektive 0,40%, och den delas mellan Nordnet och JP Morgan. Den exakta delningen beror på fondernas storlek, där Nordnet får en mindre del i början och en större del i takt med att sparkapitalet i fonden ökar.

4.     Enkelt talat, skulle ni säga att det är en fond denominerad i SEK som inte har någon valutahedge?

Svar: Ja, globalfonden är noterad i SEK och har ingen valutahedge. Avkastningen i fonden beror på hur aktierna i index rör sig, samt förändringen i valutakurs mellan SEK och valutan i det land där aktuell aktie är noterad.

5.      På vilket sätt skiljer sig er globalfond mot Avanza Global?

Svar: Jag har inte gjort en jämförelse fond för fond mellan de fonder vi respektive Avanza tillhandahåller. Min övergripande bild är att vi båda två har ett bra utbud av egna indexfonder. Vi på Nordnet har ett större antal nordiska indexfonder utan förvaltningsavgift, och för de internationella indexfonder som vi och Avanza erbjuder finns en del skillnader beträffande pris och vilka index de följer.

6.     Varför skulle en kund välja denna fond när man kan få andra globalfonder till samma eller lägre avgift?

Svar: Vår ambition är att tillhandahålla våra sparare med ett stort utbud av fonder, samt verktyg som gör det möjligt att välja fond efter faktorer som till exempel risk, avgifter och underliggande index. Nordnets globalfond följer ett brett erkänt index, har ett lågt pris och är en produkt vi är stolta över. Sen lämnar jag till spararna att göra sina egna fondval.

7.     Vilka eventuella hållbarhetshänsyn har tagits i urvalet av innehaven? Finns exkludering? Isf på vad?

Svar: Hållbarhet är en av många viktiga komponenter när det gäller sparande, och jag skulle säga att vi ligger långt framme när det gäller att erbjuda funktioner för att kunna spara hållbart. På vår webbtjänst finns t.ex. screeners där man kan sortera bort oönskade innehav, eller välja fonder med lågt koldioxidavtryck. För våra egna fonder har vi prioriterat att lansera så breda produkter som möjligt, och vill i dagsläget inte begränsa urvalet av bolag som våra fonder följer. För t.ex. USA speglar vår indexfond de 500 största bolagen på den amerikanska marknaden. I det fall vi hade valt ett så kallat SRI-index (Socially Responsible Investment) från MSCI hade urvalet gått ner till 150. Samma sak med Europa – vår Europafond följer 437 stora europeiska bolag. Hade vi valt MSCI SRI-index för Europa minskar urvalet till 109. Så idag finns ingen exkludering och fokus är på breda produkter till ett lågt pris, men vi utesluter inte att lansera indexfonder med hållbarhetsinriktning i ett senare skede.

Tack Johan för att du tog dig tid!


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.