Pensionsmyndigheten kastar ut och polisanmäler skurkarna i Allra

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Efter Småspararguidens intensiva granskning av skurkarna i Allra som drog igång redan i november 2016 kan vi nu konstatera att Pensionsmyndigheten agerat snabbare än väntat och tagit i med de hårdaste hårdhandskarna; fonderna slängs ut från premiepensionssystemet och personerna bakom soppan polisanmäls. Det finns dock fortfarande nyckelpersoner och skumma fondinnehav i härvan som behöver granskas ytterligare…

Snabbt agerat av myndigheten

Pensionsmyndigheten chockade både allmänheten och Allra med det plötsliga beskedet på dagens presskonferens: Allras fonder som tidigare bara varit köpstoppade kastas nu ut helt från premiepensionssystemet. Detta innebär att 102 000 svenskar och deras 16 miljarder pensionspengar kommer hamna i tryggt förvar i AP7 Såfa, Småspararguidens favoritfond i PPM.

Allra är givetvis helt oförstående

Allras VD Alexander Ernstberger säger till DI:

Mitt svar är att vi självklart inte har skadat pensionsspararna. Vi har agerat i enlighet med den lagstiftning och de regler som finns, jag har ingen anledning att tro något annat.

Det här är ett typiskt svar från skojare i finansbranschen som gärna blandar ihop vad man får göra med vad som är moraliskt försvarbart.

Gunnar Axén, med bakgrund som ledamot i Riksrevisionen och Finansinspektionen, som hade det dåliga omdömet att nyligen sätta sig som styrelseordförande i Allra säger:

Det är med  förvåning som jag tagit emot detta beslut. Det råder stor tveksamhet om detta beslut är fattat på korrekt rättslig grund. Utifrån att ha lyssnat till myndighetens motivering av beslutet kan jag inte komma ifrån känslan att Pensionsmyndigheten i första hand agerat utifrån medieuppgifter snarare än fakta.

Så… medieuppgifter kan inte vara fakta?

Fler personer och bolag förmodligen involverade

Småspararguidens granskning har under resans gång stött på flera ljusskygga individer och bolag som med största sannolikhet varit inblandade i mjölkandet eller åtminstone sett mellan fingrarna när det skett. Även om Allras stöldvåg är över så finns det andra aktörer som behöver stå till svars.

Fler warranter finns att titta på

Vi har redogjort för mjölkning med hjälp av warranter under 2012 och 2015 men har också stött på fler warranter under 2016 som vi ännu inte granskat. Har dessa också använts för att lura pensionsspararna?

Fler warranter

Allras årsredovisning för 2016 är fortfarande inte upprättad. På presskonferensen sa Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm:

Allras revisorer har ifrågasatt om transaktionerna verkligen gjorts i pensionsspararnas intresse. Det förekommer också betydande intressekonflikter och brister i hanteringen av e-legitimationer.

Vi ser fram emot att ta del av Allras årsredovisning 2016. Om bolaget i Dubai genererade 88 Mkr på 3 månader mellan oktober-december 2015, hur mycket kan de då ha mjölkat under hela 2016?


Är du eller dina närstående drabbade?

Allras fonder har sålts till Ålandsbanken. Medioker förvaltning med höga avgifter. Byt istället till statliga AP7 Såfa!

Trött på att bli lurad av finansbranschens säljare? Välkommen att få hjälp av en oberoende aktör via vår jour, sparguide eller fondguide.


Detta är del 8 av vår granskning av Allra. Se också:

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.