Regeringen lanserar stödpaket för finansiella “rådgivare”

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Regeringen presenterar nu ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet. Tidigare har det presenterats krispaket för kulturarbetare, idrotten och småföretag samt flera andra åtgärder. För att särskilt lindra konsekvenserna för en annan yrkesgrupp som svenska medborgare känner stor empati för, de finansiella “rådgivarna”, presenteras nu ett krispaket särskilt framtaget för dem.

Social distansering hämmar försäljningen

En genomarbetad försäljningsmetod som används av en del av finansbranschen är att locka äldre förmögna personer till gratis biobesök, lunchbjudningar eller kostnadsfria föreläsningar. Där presenteras ofta fantastiska möjligheter att få hög avkastning till låg risk genom skräddarsydda investeringar i dyra fonder eller strukturerade produkter som ger fina provisioner till säljaren. I och med virusutbrottet har riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten rekommenderat kundgruppen för den här typen av försäljning att stanna hemma eftersom de tillhör riskgruppen. Äldre personer är inte bara en riskgrupp som kan utsättas för sluga finansiella “rådgivare” utan numer också för förrädiska covid-19.

Stödpaket räddar den utsatta gruppen

Effekterna av coronaviruset försätter de finansiella “rådgivarna” i ekonomiska svårigheter när försäljningsprovisionerna slutar rulla in. Lokalhyran för kontoren runt Stureplan fortsätter kosta pengar, de glättiga reklambroschyrerna har ju redan tryckts upp i förväg och leasingavtalet på kaffemaskinen sträcker sig många månader till. Den särskilt utsatta gruppen genererar i normala fall stora skatteintäkter från alkoholskatt på champagne, statlig inkomstskatt och moms för lyxkonsumtion. För att rädda de systemkritiska aktörerna och dessa skatteintäkter har regeringen satt undan 160 miljoner kronor. (1)

Statlig webbtjänst fördelar krispengarna

För att ta del av det statliga stödet kan de finansiella “rådgivarna” söka genom en nyligen uppförd webbtjänst:

ANSÖK OM BIDRAG PÅ UPP TILL 160 MILJONER HÄR

(1) Beloppet motsvarar uteblivna provisioner för tre månader med en snittavgift på 5% av den årliga omsättningen av 13 miljarder kronor i strukturerade produkter.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Småspararguiden

Det här inlägget har flera av oss skrivit tillsammans. Läs gärna mer om vilka vi är under rubriken "Om oss" och "Vilka är vi".