Så desperata är Folksam att behålla kund som har läst budord 3

Blogg, Vi bedömer råden du fått


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


F.d Folksamkund mötte en tämligen desperat säljare på Folksam när hen ville lämna Folksam för att kunna få lägre avgifter (klicka här om du också vill ha din rådgivning bedömd).

Vad ville du ha hjälp med och vad var bakgrunden?

Jag hade bestämt mig för att ta ut pengar från en kapitalförsäkring för att följa budord 3.

Vad fick du för råd?

När jag förklarade att jag hellre ville placera pengarna själv i fonder med låga avgifter, fick jag förklarat för mig att deras avgifter vad så lågt man kunde få givet den risknivå och avkastning de erbjuder. De försökte och skuldbelägga att jag var oansvarig och otacksam som placerade om pengarna när de nu tagit hand om dem på ett så bra sätt.

Vår analys

Trafiksignal röd

Utan att veta vad du tidigare hade i din kapitalförsäkring och vilka fonder du själv kommer att välja är det svårt att veta riktigt hur dåligt råd du fick. Tittar man generellt på Folksams fondutbud så har de dock inte lika billiga fonder som exempelvis Avanza och Nordnet. Folksams säljare har alltså fel när hen säger att deras avgifter är de lägsta möjliga.

Folksam är inte den värsta aktören på marknaden när det gäller onödigt höga priser, men om du fullföljer din plan och följer budord 3 – Titta på priset när du köper fonder så får du samma förväntade avkastning till lägre kostnad.

Att Folksams säljare insinuerar att du är oansvarig och otacksam för att få dig att stanna kvar är förstås inte särskilt snyggt. Låt oss hoppas att anledningen till att hen tog till ett så desperat knep är att du inte är den första som förstått att man ska titta på priset när man köper fonder.

Om du är osäker på vilka fonder du ska köpa så är ett tips att läsa det här blogginlägget.

Lycka till med dina framtida placeringar!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.