Sigmastocks aktierobot – unik, men onödig

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Fondrobotar har på senare tid varit trendigt i finansvärlden. Nu tar Sigmastocks nästa steg och lanserar en aktierobot. Fördelen jämfört med en fond eller fondrobot är att du hos Sigmastocks kan ange personliga preferenser vilket påverkar vilka innehav din portfölj får. Problemet är att du måste ha väldigt speciella preferenser för att det ska vara någon poäng med det.

Aktierobot är en nyhet

Vi har tidigare kritiserat fondrobotar för att en fondrobot inte erbjuder någonting jämfört med en fond. Det som spelar roll är vilka aktier du i slutändan äger och vilken avgift du betalar. Om du har aktierna direkt i en fond eller har en fondrobot som investerar i olika fonder är en ren teknikalitet.

Aktieroboten som Sigmastocks nyligen lanserat är dock en nyhet på riktigt. Skillnaden är att en aktierobot ger dig möjlighet att själv styra vilka aktier du i slutändan äger. I en fond eller fondrobot har alla som investerar i fonden samma innehav, men så är det inte med en aktierobot. Än så länge är möjligheterna rätt begränsade, men vi gissar att de kommer att utvecklas med tiden. Som vi kommer till längre ned tycker vi dock inte att den möjlighet som tillkommer är något som tillför någonting för de flesta sparare.

Sigmastocks är billigare än de flesta

Sigmastocks är också billigare än de allra flesta fonder och fondrobotar. 0,35% för en ren aktieportfölj är absolut inte dyrt. 

Däremot kostar de billigaste globala aktiefonderna 0,2% hos många banker och de billigaste sverigefonderna är helt gratis hos Avanza och Nordnet

Valfriheten har ett tveksamt värde

Nästa fråga är om valfriheten har något värde? Jag är personligen en varm anhängare av valfrihet och individanpassning i många andra sammanhang, men för sparande har det ett tveksamt värde. Vi utgår ifrån att de flesta tycker att det är bättre att ha mycket pengar än att ha lite pengar och inte vill ta risker i onödan. Utifrån det så är våra råd att ha långsiktigt sparande ska vara i aktiemarknaden, att välja en global aktiefond för bästa riskspridning och att välja en så billig fond som möjligt. Det rådet ger vi till alla och en enskild fond är alldeles tillräckligt för att tillgodose det behovet. 

Den svåra frågan är hur du ska fördela pengarna mellan aktiefond och sparkonto för sparande på halvlång sikt, men återigen handlar det om hur mycket pengar du ska ha i aktiemarknaden och inte vilka aktier/fonder du ska ha.

Hos Sigmastocks kan du just nu välja två saker:

  1. Välja bort branscher eller
  2. överviktning mot tillväxtbolag eller utdelningsbolag.

Välj bort branscher om det känns bättre

Den bästa anledningen att välja bort branscher är om det helt enkelt känns bättre för dig att inte vara investerad i oljebolag eller spelbolag. Vill du välja bort allt som brukar klumpas ihop som hållbarhet kan du välja en global aktiefond med hållbarhetsprofil – tex SPP Aktiefond Global som du kan få till en årlig avgift på 0,31% hos många banker. Det är alltså bara om du vill ha några av dessa branscher, men inte andra som du verkligen behöver en aktierobot.

För det andra är det värt att påpeka att metoden att välja bort dåliga bolag är i stort sett verkningslös. Så här sammanfattade forskaren Joakim Sandberg det hela i en forskningssammanställning beställd av Naturskyddsföreningen.

En påfallande majoritet av de forskare som analyserat välja bort-strategin landar i en skeptisk syn på dess påverkanspotential (Sandberg 2015, s14).

Det kan vara nog så viktigt att det känns bättre, men du ska i alla fall vara medveten om att det är därför du gör det. Vill du göra en faktiskt skillnad för världen tror vi att det är bättre att välja en billigare fond och skänka mellanskillnaden till en välgörenhetsorganisation.

Möjligheter till spekulation

Den andra anledningen att välja bort branscher är om du vill spekulera i att vissa branscher är övervärderade. 

Den andra valmöjligheten hos Sigmastocks är att du kan välja en portfölj som är över- eller underviktad mot värdebolag. Värdebolag är alltså bolag som har låg värdering i relation till hur mycket pengar de tjänar just nu. Kraftigt förenklat kan man säga att en övervikt mot värdebolag är att övervikta bolag som BMW medan en övervikt mot tillväxtbolag (=undervikt mot värdebolag) är att övervikta bolag som Tesla. 

Vi ser ingen anledning att vare sig över- eller undervikta värdebolag. Vi ser heller ingen anledning att spekulera i vilka branscher som kommer att gå dåligt. 

Om du ändå vill göra det, men inte gå så långt som att köpa aktier själv, är Sigmastocks antagligen ett rätt billigt sätt att göra det på.

Aktieroboten måste handla hela aktier

En nackdel med en aktierobot är att du måste handla hela antal aktier. I en fond handlar du däremot andelar i fonden vilket betyder att ditt indirekta aktieinnehav till exempel kan vara 0,135% av en aktie. Är du mångmiljonär är det här inget större problem, men sparar du mindre summor ger det här begränsningar för hur många olika aktier du kan ha och hur du kan vikta mellan dem. Det är inget jätteproblem, men allt annat lika ger det sämre riskspridning än en fond.

Sigmastocks väljer övervikt i Sverige

Sigmastocks väljer att ha en ganska stor del av sina innehav i svenska aktier. De argumenterar för det utifrån ett valutariskperspektiv och för att svenska bolag ofta har så många aktier att styckpriset blir lågt (vilket minskar problemen ovan).

Vi tänker istället att du får bättre riskspridning på världsmarknaden. Både för att du har fler marknader och fler aktier. 

Vi brukar också resonera som så att om svensk ekonomi går bättre än resten av världen i framtiden så betyder det att de flesta av oss kommer att få mer inkomstpension, bättre löneutveckling och om du äger en bostadsrätt eller ett hus lär det öka mer i värde. Då är det inte hela världen om dina placeringar får något sämre utveckling än dina kompisars. Om svensk ekonomi däremot går sämre än resten av världen kommer det vara väldigt skönt att dina placeringar utvecklas bra. I det fallet kommer den svenska kronan antagligen att tappa i värde och gynna den som har globalfonder så valutarisken är kanske snarare en möjlighet än en risk. 

Vi gillar, men avråder

Sammanfattningsvis hamnar Sigmastocks i samma fack som Lysa enligt vårt sätt att tänka. Vi gillar dem och de gör mycket bra saker, men vi tycker inte att robotgrejen tillför något som är värt att betala för och de är en aning för dyra för att vi ska rekommendera dem i nuläget. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.