Skandia byter namn på SMART-fonderna efter vår kritik

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


I våras publicerade vi en artikel som kritiserade Skandias tre så kallade SMART-fonder för höga avgifter, dålig avkastning, vilseledande beskrivning och historik som sopats under mattan. Nu har Skandia faktiskt tagit några steg i rätt riktning, men fonderna som inte längre heter SMART är fortfarande för dyra.

Vår tidigare kritik

I artikeln från mars i år kritiserade vi Skandias SMART-fonder för följande:

  1. Skandia har valt att slå samman en av fonderna med en nystartad fond när man lika gärna kunde ha uppdaterat fondbestämmelserna en aning. Vi misstänker starkt att huvudskälet är att dölja den dåliga avkastningen. 
  2. Man måste ladda ned pdf-dokument för att se vad fonderna kostar. Banker och försäkringsbolag brukar inte direkt framhäva avgifterna, men det här är ännu värre än vanligt.
  3. Fonderna utger sig för att vara en aktiv fond som försöker slå index, men i praktiken är de väldigt nära att vara en dold indexfond. Dvs man tar betalt för att försöka vara extra smart, men försöker inte ens. 
  4. Skandia själva hävdar att namnet SMART är en förkortning för Skandia Multi Asset Return Target, men det skriver de i stort sett aldrig. I praktiken handlar det förstås om att hävda att fonderna är smarta, men det står inte Skandia för. Eftersom fonderna är allt annat än smarta har vi skickat in en anmälan om vilseledande marknadsföring.
  5. Det allra viktigaste är ändå att fonderna är dyra och dåliga och säljs in i stora volymer till dem som inte har så bra koll själva, och att de därför också ger sämre avkastning över tid. De egenskaperna delar de dock tyvärr med väldigt många andra fonder och det var känt sedan tidigare så det är tyvärr ingen nyhet.

Vi sammanfattade en uppmaning till Skandia som löd:

Byt namn på fonderna, sänk avgifterna, redovisa avgifterna tydligare istället för att man måste gräva i en pdf-fil och hänvisa era kunder i första hand till era indexfonder.

Skandias förändringar till det bättre

  1. Fonderna har tagit bort “SMART” från namnet. 
    1. Skandia SMART Försiktig -> Skandia Försiktig
    2. Skandia SMART Balanserad -> Skandia Balanserad
    3. Skandia SMART Offensiv -> Skandia Världen Sverige (genom sammanslagning)
  2. Nya billigare (men inte billiga) indexnära fonder har lanserats som består av en mix av svenska och globala aktier samt räntor.
    1. Skandia Mix 30 Exponering (avgift 0,45%)
    2. Skandia Mix 60 Exponering (avgift 0,50%)
    3. Skandia Mix 100 Exponering (avgift 0,55%)
  3. De nya fonderna ersätter på sätt och vis (tidigare kallade) SMART-fonderna genom att lyftas fram i det som Skandia kallar “För dig som vill slippa välja fonder”. Det här är ett rejält kliv i rätt riktning. I stort sett alla banker och försäkringsbolag har dyra kassakor som de matar in okunniga sparare i. Med det här skiftet blir Skandia bland de minst dåliga. Fonderna är lite för dyra, men riktigt billiga jämfört med vad de flesta banker och försäkringsbolag gör. Det tråkiga är att de inte går hela vägen och har dem som defaultfond (se nedan).

Det Skandia fortfarande inte har fixat

  • De gamla SMART-fonderna förvaltar fortfarande 35 miljarder kronor och tar fortfarande ut oskäligt höga avgifter. Enligt vår erfarenhet har majoriteten av dessa sparare inte valt dessa fonder själva utan blivit tilldelade dem som default eller blivit hänvisade dit av någon säljare.
  • De nya fondernas avgift göms fortfarande bakom en pdf några klick bort. Nämn någon annan bransch som kommer undan med att sälja något till konsumenter utan en prislapp!
Inget nämns om avgifter på Skandias landningssida.
Av oklar anledning visas avgiften heller inte under kursfakta om fonden.
  • Skandia använder fortfarande sina dyra (tidigare kallade) SMART-fonder som default för passiva kunder som kommer till en fondförsäkring inom pensionssparande. Ett rimligare alternativ vore att använda de nya exponeringsfonderna istället eftersom Skandia själva beskriver dem som “För dig som vill slippa välja fonder”.

Vad tycker vi att kunderna skall göra?

Genom att välja en blandning av Skandias globala indexfond Skandia Global Exponering och försiktig placering på en korträntefond som Skandia Kortränta eller sparkonto kan Skandias kunder skapa sin egna blandfond till lägst avgift. De nya Mix-fonderna är mindre dåliga än SMART-fonderna var men är fortfarande ett dubbelt så dyrt alternativ till att själv göra sin blandfond.

Vi ställde några frågor till Skandia Fonders VD Annelie Enqvist igen

Vad hände med de gamla SMART-fonderna? Har ni namnändrat dem helt enkelt och slopat “SMART” bara?

Vi anställde en ny ansvarig förvaltare den 1 november 2020 och fonderna har en ny inriktning. Namnändringen är en följdändring  – ny förvaltare och ny inriktning. SMART-fonderna finns inte längre i vare sig namn eller inriktning.

Nu verkar ni inte lyfta fram dem på er hemsida som “För dig som vill slippa välja fonder” utan nu lyfter ni fram tre Mix-fonder. Startades dessa i april i år?

Ja vi lanserade nya indexnära Mix-fonder den 21 april. Information finns på vår hemsida. https://www.skandia.se/fonder. SMART-fonderna finns inte längre i vare sig namn eller inriktning.

Vad är skillnaden mellan Skandia Världen Sverige, Skandia Balanserad och Skandia Försiktig och Mix-fonderna.

Skandia Världen Sverige, Balanserad och Försiktig är aktivt förvaltade fonder. Vi har aktiva och indexnära aktiefonder sedan länge och kompletterade vårt erbjudande med Mix-fonder (tre olika riskklasser) under april 2021. Mix-fonderna placerar i en direktägd ränteportfölj och fondandelar med hållbarhetsfokus. Ansökan om fondbestämmelser skickades in till FI i januari 2021 och hade föregåtts av ett utredningsarbete.

Skandias fondutbud efter ändringarna.

Mer specifikt: hur motiverar ni kunderna att välja MIX 100 framför Global Exponering?

Global Exponering är en indexnära aktiefond med exponering i linje med MSCI World Index. Mix 100 är en UCITS fond-i-fond, dvs ett paket av fonder med hållbarhetsfokus och hög andel svenska aktiefonder, något vi anser är en bra och efterfrågad mix.

Vilken är er nya defaultfond om det tidigare var SMART balanserad? (vill jag minnas)

I de affärer som kräver ett defaultval för kunderna är oftast Skandia Liv sparalternativet för Skandias kunder. I ett fåtal affärer måste även Skandia Link erbjuda en defaultfond. I dessa fall erbjuder vi Skandia Balanserad. 

Har kunderna som ligger i de gamla SMART-fonderna fått någon personlig inrådan på något sätt om namnbytet och/eller de nya MIX-fondernas existens?Finansinspektionen godkänner fondbestämmelser. Namnet är en del av en fondbestämmelse. Ett brev skickas alltid ut till fondandelsägare i samband med förändringar. Ett brev skickades ut den 20 augusti 2021. Brevet är även publicerat på vår hemsida:https://www.skandia.se/fonder


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.