Småspararguiden har svaret – det här är den bästa presenten till en bebis

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


– “Behöver ni några kläder?”

Farmors röst är hoppfull. Efter en månad som pappa har jag upptäckt att det inte bara är vi föräldrar som tycker att det är kul att köpa bebiskläder. Men tyvärr passar kläderna bara i ett par månader och även om Juni gör sitt bästa för att omsätta dem snabbt – ser man inte till att få kläderna utom kissavstånd innan man tar av blöjan är det kört – hade vi mer kläder än vi behövde redan när vi lämnade BB.

Så vad är då en bra present till en bebis?

Inte lätt alls. Roligast vore att köpa något som Juni själv blev glad över, men hens egna önskemål är än så länge högst begränsade. Hen har fått en hög gosedjur, men tycker att kudden är skönare att ligga på och att nappen är godare att ha i munnen. Hen kommer säkert att uppskatta dem i framtiden, men som givare är det kanske roligare att ge presenten när den uppskattas istället för att den ska lagras hos föräldrarna i förväg.

Ge något användbart som föräldrarna blir glada av då? Nja. Åtminstone vi köper allt vi tror att vi kan tänkas behöva så fort vi kommer på att vi behöver det.

Förbrukningsvaror då? Blöjor är tråkigt, men måste ju behövas? Nja. Vi har nämligen blivit förtjusta i ett specifikt märke som har den stora USP:en att det står “Back” på den del av blöjan som ska vara bak. Skulle någon omtänksam släkting komma med ett storpack av fel märke skulle de bara bli liggande.

Så vad är då den ultimata presenten till en bebis? Jo. Det är förstås ett sparande. Visserligen dödligt tråkigt för alla inblandade nu, men med 18 års ränta på ränta-effekt kommer det garanterat att bli uppskattat i framtiden. Barnet får så mycket prylar ändå så varför inte investera i framtiden. Ge bort en dröm, en framtida resa, ett körkort eller varför inte bild på en kommande bostad?”

Vad ska man spara i då?

För att hjälpa dig ge bort drömmen till den lille guidar vi dig till bästa fonden i vår sparguide.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.