Småspararguiden i P1: lyssna inte på GW!

Blogg


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Ett växande fenomen bland ekonomijournalister är att skriva om olika kändisars aktieaffärer. Kändisen kan köpa en aktie, snacka upp den i media och sedan sälja med en jättevinst som betalas av lättlurade småsparare. Vi ger vår syn på saken i radioprogrammet Medierna i P1 och GW ställs mot väggen.

Ett tips från Twitter

De flesta granskningar vi gör initieras av oss själva eller något vi uppmärksammat hos de privatkunder vi hjälper med rådgivning. Den här gången svarade vi istället på ett frustrerat rop från finanstwittraren @Prof_Kalkyl som länge försökt lyfta fram problematiken med kändisar som ges utrymme att snacka upp sina aktieinvesteringar i media. Han lyfte särskilt fram GW som förekommit i flera situationer i många olika medier.

GW-effektens vinnare och förlorare

Vad är det då som händer som gör att vi, Profressor Kalkyl och Medierna i P1 tycker att detta är värt att prata om? En kändis köper aktier i ett mindre bolag och medierna hakar på och intervjuar kändisen. Kändisens idolstatus leder till att småsparare tar rygg och därmed drivs kursen upp. Kändisen kan senare sälja till en högre kurs. Kändisen har då tjänat en massa pengar. När detta kommer ut faller kursen igen.

Ett belysande exempel var när mediernas favoritkändis Leif GW Persson köpte aktier i det lilla plåsterbolaget S2 Medical i november 2018 till priset c:a 20 kr per aktie. Detta ledde till en drös artiklar där det bland annat rapporteras från när han fick vara med och ringa i klockan som öppnar börsen. Under kommande två månader rusade sedan kursen från 20 till 60, alltså med enorma 200% tills dagen media på bred front skrev om att han sålt sina aktier. GW motiverade försäljningen med att bolaget fortfarande i grunden var bra men att “dagens höga värdering har lite med verkligheten att göra”. Samma dag dök aktien med nästan 50%. GW gjorde alltså en fantastiskt bra affär på bekostnad av de småsparare som köpte när priset var högt.

Förlorarna är de småsparare som försöker ta rygg och därmed köper aktier till överpris. I fallet GW och S2 Medical var de största förlorarna de som var lite långsamma och köpte aktien nära toppriset på 60 kr. En del småsparare förlorade nästan hälften av sina pengar på en dag när det kom ut att GW sålt. GW dementerar att detta skulle vara en medveten strategi. Det har vi förstås ingen aning om, men faktum är att medierna ger GW och andra kändisar en möjlighet att tjäna stora pengar väldigt enkelt. 

Termen “GW-effekten” myntades av Stefan Lundell på Breakit som i en självrannsakande artikel problematiserade kring just dessa fenomen. Han kom fram till att Breakit behöver bli restriktiva i att skriva den typen av artiklar och rådde folk att se upp med att ta rygg på kändisar.

Men journalistisk handlar som bekant inte bara om att producera klick-vänliga artiklar. Och det är därför som jag nu, några timmar efteråt, alltså tycker att min upphetsning över rusningen i “GW:s bolag” känns lite pinsam. […] Därför tar jag, sent omsider, mitt journalistiska ansvar och utfärdar en GW-varning på Triboron och alla andra aktier TV-profilen kommer marknadsföra i framtiden.

Stefan Lundell, Breakit.se

Vi tog kontakt med Sveriges Radio

Eftersom vi bedömde att det i slutändan är journalisterna som är ansvariga för att den här typen av artiklar skrivs hörde vi av oss till programmet Medierna i Sveriges Radio P1 som arbetar med metajournalistik. Journalistik om journalistik typ.

De tog upp fenomenet som huvudnyhet i avsnittet som sändes i lördags. I programmet intervjuas jag, Stefan Lundell, GW och redaktionsschefen på DI.

GW försöker lindra effekten

Ett par dagar innan sändning kom nyheten i Expressen att GW inte längre skall göra affärer i sitt egna namn utan genom ett investmentbolag. Syftet uppges vara att “hålla affärerna hemliga” så att hans investeringar inte hamnar i tidningen så fort han agerar.

Det har visat sig att så fort jag gör något på börsen så är det en massa människor som kopplar på och tror att plötsligt sitter de på en sedelpress. Då har jag bestämt mig för att ett skäl till att starta det där investmentbolaget är att mina rörelser inte kommer att synas. Så då får jag agera i fred.

Leif GW Persson

Rekommendation till småsparare

Vårt råd till Småsparare blir förstås att absolut inte köpa en aktie just när en kändis har gått ut och snackat upp den. Framförallt inte om kursen redan har gått upp mycket sedan kändisen köpte.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.