Småspararguiden i SvD Debatt: HSB och Swedbank har gjort bospararna till kassako

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


I dagarna publicerade SvD ett debattinlägg från oss där vi kritiserar samarbetet mellan HSB och Swedbank som innebär att bosparare tvingas in i dyra fonder. HSB tar dessutom ut mer än hälften av spararnas avgifter i provision. Inlägget publicerades också i en kortad version i den tryckta tidningen. HSB skrev sedan en replik och vi gavs utrymme att lämna en slutreplik. Eftersom inläggen ligger bakom betalvägg återger vi dem här nedan.

Cyniskt tjäna pengar på bostadsdrömmar – Småspararguiden

Felaktig nattsvart bild av HSB:s bosparande – HSB

Bosparare behöver få valuta för pengarna – Småspararguiden


Cyniskt tjäna pengar på bostadsdrömmar

Genom ett bosparande hos HSB kan man få förtur på både hyres- och bostadsrätter. I bostadsbristens Sverige är detta något som lockar många, men fonderna som bospararna kan välja på har 6 ggr så hög avgift som de bästa fonderna i Swedbanks ordinarie utbud och den stockholmare som börjar spara nu kommer i allra bästa fall få en hyresrätt i en förort om 30 år. Detta är ett cyniskt sätt att plocka stora summor pengar från bostadslängtande svenskar menar Andreas Runnemo och Patrick Siegbahn på Småspararguiden.

Bosparande är som vilket annat långsiktigt sparande som helst

En av de största frågorna för många unga vuxna – och deras föräldrar – är hur man ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden. I vår kontakt med våra läsare och kunder har vi märkt att det är många som vill hjälpa sina barn och barnbarn ut i vuxenvärlden genom att i god tid starta ett sparande som ska bli en kontantinsats till ett framtida bostadsköp. Många börjar bospara till små barn som inte kommer att behöva någon egen bostad förrän om c:a 20 år.

För ett sparande på så lång sikt är sparande i aktier eller aktiefonder det självklara valet. Det vi på Småspararguiden rekommenderar för ett sådant sparande är billigast möjliga globala aktiefond. På marknaden finns flera prisvärda alternativ som bland annat Swedbanks egen fond Swedbank Robur Access Global med en årlig avgift på 0,20%.

HSB och Swedbank tvingar in bospararna i dyra fonder

I normala fall brukar fondsparare ha hundratals fonder att välja på. Eller som Swedbank själva beskriver i sitt pensionserbjudande: “Ett av marknadens bredaste placeringserbjudanden med fler än 500 fonder från ett 60-tal förvaltare, guidat fondutbud i Fondguiden och fondportföljer i olika riskklasser.”

Småspararguiden anser visserligen att värdet av ett stort fondutbud är överskattat, men då behöver de fonder som finns vara bra fonder. Inom HSB Bosparande finns det endast två fonder att välja på: Swedbank Robur Ethica Global och Swedbank Robur Ethica Sverige. Bägge kostar 1,25%, alltså 6 ggr mer än Swedbanks egna prisvärda fonder som de uppenbarligen inte vill att bospararna skall välja. Mer än hälften, 0,73%, är en ren provision som går tillbaka till HSB och finansierar deras övriga verksamhet. Här tar HSB alltså på sig rollen som mellanhand med ett incitament att bospararna skall välja Swedbanks dyra fonder.

Problemet med höga fondavgifter är att 1% hit eller dit inte låter som så mycket att bråka om för den som inte är ekonom och gillar att räkna på ränta-på-ränta-effekter, men det blir mycket pengar över tid. Om föräldrarna sparar 500 kr/månad till sitt barn från det att barnet föds till det att hen är 20 år betyder det att barnet har 26 000 kr mindre att köpa bostad för jämfört med om man erbjudit bospararna den billiga Swedbank-fonden. Det är inga småpengar för en 20-åring.

Kötiderna skenar, och med det avgifterna

Tyvärr är det inte nog med orimliga avgifter. Kötiderna har också dragit iväg så mycket att förturen sparandet ger i stort sett har blivit värdelös.

HSB har både bostadsrätter och hyresrätter. För bostadsrätter innebär köpoängen att man får förtur på den nyproduktion HSB står för. När vi tittar på Stockholm finns det just nu fyra nybyggnadsprojekt att välja på i Stockholms stad och ytterligare några i kranskommunerna. Om man väldigt gärna vill bo i någon av dessa kan förturen förstås vara bra, men det är inte så att man får lägenheten gratis utan man får nog räkna med att betala ett någorlunda marknadsmässigt pris ändå. Vi har svårt att se att en sådan möjlighet ska vara värd tiotusentals kronor i avgifter.

För hyresrätter råder en annan situation eftersom vi inte har marknadshyror i Sverige. Att få ett förstahandskontrakt kan vara värt mycket. Åtminstone i storstäderna. Vi har därför undersökt kötiden för en hyresrätt i Stockholmsområdet. Som exempel tar vi Björkhagen som är en närförort till Stockholm. Utav de förmedlade lägenheter HSB redovisar på sin hemsida var den lägsta köpoängen för ett riktigt förstahandskontrakt 1140 poäng, vilket motsvarar att man har sparat maximalt belopp i drygt 29 år.

Nästa fråga man kan ställa är om antalet som står i kö och efterfrågan från dem ökar eller minskar. Vi har tagit del av siffror som visar hur köpoängen för de som får bostäder stadigt har ökat över tid (även om man korrigerar för att HSB ökade maximala sparandet för några år sedan). Mycket tyder därför på att det kommer att ta ännu längre tid än 29 år i framtiden.

Om du som förälder sparar maxbeloppet åt ditt barn från födseln så kommer barnet alltså i bästa fall ha en god möjlighet att få en hyresrätt i Björkhagen när hen är 30 år. Hade villkoren för sparandet varit marknadsmässiga hade det ju inte skadat att köa ändå, men på den tiden har summan som hen har förlorat pga höga fondavgifter växt till 84 000 kr.

Förändringen måste komma inifrån

Någonstans här börjar upplägget som kompisarna på HSB och Swedbank kokat ihop likna ett pyramidspel där några få lyckliga får en bostad som delvis betalas av tiotusentals hoppfulla bosparare som själva blir lottlösa.

Med den här debattartikeln vill vi dels rekommendera alla som funderar på att börja bospara i HSB att låta bli och dels uppmana alla anställda, förtroendevalda och bosparare i HSB att kräva en förändring. HSB är ju trots allt en medlemsstyrd organisation med ett gott syfte och vi tror inte att de flesta medlemmar vill att det ska vara så här.

Andreas Runnemo och Patrick Siegbahn
Grundare, Småspararguiden

Småspararguiden.se ger oberoende och handfasta råd kring privatekonomi och sparande för privatpersoner och företag. En del av verksamheten består också av prisbelönt journalistiskt grävarbete som bland annat avslöjat skandalerna i fondbolagen Allra och Solidar.


Felaktig nattsvart bild av HSB:s bosparande

Representanter från Småspararguiden ger en nattsvart bild av HSB:s bosparerbjudande (SvD Debatt 11/1): Fonderna är för få, avgifterna för höga och kötiderna för långa. Tack och lov är den bild som Småspararguiden tecknar långt ifrån så hopplös i verkligheten.

HSB bygger bostäder i hela landet. Sedan starten 1923 har vi byggt omkring 500 000 bostäder. Den stora merparten är bostadsrätter, men vi är även en av Sveriges största hyresvärdar med sammanlagt 25 000 lägenheter. HSB erbjuder dessutom möjligheten att bospara i hela landet.

Småspararguiden är kritisk mot HSB:s bosparande och menar att den avgift som vi tar ut för bosparandet orättfärdigt finansierar övrig verksamhet. Det stämmer inte. Avgiften ska täcka de kostnader vi har för bosparandet. Det är inte så, vilket Småspararguiden hävdar, att vi finansierar annan verksamhet för de pengarna. Ersättningen går framför allt till it- och systemdrift och utveckling av bosparandet. Och ersättningen täcker inte ens alla de kostnader vi har för bosparandet. Det är med andra ord långt ifrån någon orättfärdig avgift som HSB tar ut. Vi är dessutom en kooperation där alla eventuella vinst går tillbaka till boendet.

Småspararguiden menar vidare att köerna är hopplösa och att man får vänta 30 år på att få en lägenhet genom HSB:s bosparande. Det stämmer inte heller. HSB har hyresrätter i hela landet och kötiden varierar kraftigt beroende var man vill bo någonstans. Visst tar det lång tid att få en bostad i Stockholm, vilket såklart är problematiskt för väldigt många unga vuxna som vill flytta hemifrån. Men inte ens i Stockholm behöver kötiden vara så lång. Särskilt om man börjar bospara tidigt, vilket är möjligt om man väljer att bospara i HSB. I många delar av landet kan man bli erbjuden en hyreslägenhet betydligt tidigare än så. Därutöver har HSB dubbla förturer. Det innebär att man som bosparare även har förtur till de bostadsrätter som vi bygger runt om i landet.

Men Småspararguiden har rätt i sin kritik på en viktig punkt. De sparfonder som HSB i dag erbjuder är för få. I dag kan man välja mellan två etiska fonder: Swedbank Robur Ethica Global och Swedbank Robur Ethica Sverige. När vi för några år sedan erbjöd fondsparande för första gången var det viktigt för oss att de var hållbara. Men vi är medvetna om att vi behöver bredda fonderbjudandet. För oss är valmöjligheten viktig. Därför pågår nu en översyn av vårt bosparerbjudande med flera banker. Ambitionen från HSB är att kunna erbjuda nya sparalternativ, som till exempel ISK-konto eller motsvarande produkter. Exakt hur det landar vet vi snart. Men vi är övertygade om att det kommer att göra att det blir ännu mer attraktivt att bospara i HSB.

HSB tror med andra ord fortsatt mycket på bosparande. Vi har i flera år drivit frågan om att vi behöver ett statligt stöd till unga människors bosparande, likt den framgångsrika modell som Norge har. Det går i korthet ut på att man skapar ett bosparande som är avdragsgillt med ett halvt inkomstbasbelopp, där avdraget uppgår till 20 procent av sparandet. Avkastningen på bosparandet bör vara skattefritt.

En undersökning som Prognoscentret gjort på uppdrag av HSB visar att intresset för att införa ett sådant slags avdragsgillt bosparande är stort bland unga vuxna, och att det totala sparandet skulle öka påtagligt. Särskilt noterbart är att de med lägst inkomst uppger att de, relativt sett, skulle spara mest.

Ett stöd till bosparande skulle innebära att tiden för att spara ihop till kontantinsatsen för en etta minskar med i snitt två år i Sveriges 20 större städer. Det vore ett välkommet ljus i det bostadsmörker som alltför många unga människor tvingas leva i.

Henrik Zäther
vd HSB Projektpartner


Bosparare behöver få valuta för pengarna

Vi publicerade nyligen en debattartikel där vi upprörs över de höga avgifterna inom HSB:s bospar. I en replik menar Henrik Zäther från HSB att vi hade fel på en väsentlig punkt. Vi hade antagit att de höga provisionerna HSB tar ut via Swedbank har gått till att finansiera HSB:s övriga verksamhet. Vi beklagar det felaktiga antagandet från vår sida, men blir ännu mer oroliga när Henrik nämner att “avgiften ska täcka de kostnader vi har för bosparandet” och att “ersättningen inte ens täcker alla de kostnader vi har för bosparandet”.

Som Henrik Zäther beskriver så har HSB en i grunden behjärtansvärd verksamhet. Om det hade varit som vi trodde att bospararnas pengar gått till att subventionera den övriga verksamheten hade pengarna åtminstone gått till något bra. Som vi tolkar det handlar det i stället om ren värdeförstöring på grund av ineffektiv förvaltning.

Modellen som HSB har satt upp påminner om hur finansbranschen tar ut avgifter i procent som inte tydligt redovisas för konsumenterna. När Henrik nämner att “avgiften ska täcka de kostnader vi har för bosparandet” undrar vi varför de inte helt enkelt tar ut den avgiften från spararna på en faktura i stället. På det sättet kan konsumenterna lättare väga bosparandets fördelar mot kostnaderna. Som vi nämnde i artikeln kommer en bosparare som väljer HSB:s fonder ha cirka 26 000 kronor mindre i handen vid 20 års ålder. Vi tvivlar på hur intressant HSB:s erbjudande skulle vara om den slutliga prislappen tydliggjordes för bospararna.

Vi håller med Henrik Zäther om att bosparande en bra sak. Att betala sex gånger mer än man behöver betyder dock väsentligt mindre pengar att köpa bostad för. Det är en dålig sak.

Vi vill återigen poängtera att HSB i grunden har en bra och viktig verksamhet och att vi tycker att det är bra att folk bosparar. Om HSB vill ha hjälp att se till att bospararna får valuta för pengarna när man nu ser över sin bosparlösning så hjälper vi gärna till.

Andreas Runnemo och Patrick Siegbahn
Grundare, Småspararguiden

Småspararguiden.se ger oberoende och handfasta råd kring privatekonomi och sparande för privatpersoner och företag. En del av verksamheten består också av prisbelönt journalistiskt grävarbete som bland annat avslöjat skandalerna i fondbolagen Allra och Solidar.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.