Två jobb och två partners – men bara en fond

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


När folk tycker att jag måste välja så har jag en tendens att ändå envisas med att göra både och. Jag har två jobb, två partners* och när jag hade svårt att välja högskoleutbildning slutade det med att jag gick båda. När det gäller mitt pensionssparande har jag däremot alla pengar i Länsförsäkring Global Indexnära. Tvärtemot både intuition och vad många säger finns det sällan anledning att ha flera fonder.

Visst kan det finnas tillfällen då det är bättre att ha flera fonder. Framförallt om man vill ha en del pengar i aktier och en del i räntor.

Men oftast räcker det bra med en enda fond. Om det är globala aktier man vill ha – vilket ger bäst riskspridning och därför är vår rekommendation om man ska ha aktier – räcker det bra med en enda global aktiefond. Köper man flera globala aktiefonder kommer de med stor säkerhet att ha nästan samma innehav ändå. Om du ska köpa två påsar Gott & Blandat blir det inte mer variation för att du köper den ena på Konsum och den andra på Ica.

En del ger rådet att köpa flera fonder för att sprida risken. Om du köper avancerade (och dyra) fonder där förvaltaren har mandat att spela med dina pengar kan det finnas en poäng med detta. Någon fondförvaltare kan ju spela helgalet och då kan det vara skönt att ha åtminstone lite pengar kvar. Väljer du däremot de billigaste fonderna behövs inte detta. De är nämligen billiga just för att de inte betalar folk för att sitta och spela på aktier utan istället följer börsen som helhet. (Här förklarar vi varför det är sådana fonder man ska köpa.)

Inte ens om man tror att fondbolaget ska gå i konkurs behöver man vara orolig. Fonder är nämligen nästan alltid separata juridiska entiteter som är väl skyddade. Det innebär att även om Länsförsäkringar går i konkurs så är mina pengar säkra.

Testa vår fondguide om du undrar vilka aktiefonder vi rekommenderar på din bank och vår sparguide om du inte är säker på att det är aktier du ska spara i.

* Ja. De vet om varandra, har flera andra pojkvänner båda två och är också mycket nöjda med upplägget.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.