Vår nya tjänst räddar din pension

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Finansbranschen älskar att få pensionssparande att verka svårt och krångligt eftersom det då är lättare att ta orimligt bra betalt. Vi tycker att det är hög tid för svenskarna att säga ifrån och har därför tagit fram tjänsten Pensionsräddaren. Vårt mål med tjänsten är att göra det så enkelt vi bara kan för dig att se till att du har de bästa fonderna i ditt pensionssparande samtidigt som vi ger samma råd till dig som till våra mammor.

Så går det till

One size fits all

Till skillnad från det mesta annat du köper spelar ditt tycke och smak ingen roll för sparandet.

Pensionssparandet går ut på att få så mycket pengar i pension som möjligt och därför ska en 47-årig sjuksköterska och 4-barnspappa i Kiruna välja precis samma fonder som en 27-årig queer kulturmupp på Söder.

Vi experter kan förstås debattera vad det är, men alla som inte har en stark åsikt om t.ex. den Belgiska börsen borde få samma råd av samma expert och då behöver det inte heller bli så dyrt och krångligt.

Våra allmänna råd

Vi tycker att tre saker är viktiga i pensionssparandet

  1. Ha så mycket som möjligt i aktiefonder om du är under 55 år
  2. Välj en så billig fond som möjligt
  3. En global fond så att du sprider riskerna

Med de här kriterierna är det lätt för oss att hitta den bästa fonden på de allra flesta ställen där du kan ha pensionspengar.

När vi räknar på hur mycket du kan spara jämför vi helt enkelt det bästa alternativet vi har hittat med det nuvarande. Det vi skriver att du kan spara kan dels komma från att du har för liten andel aktiefonder idag och dels från att du betalar för mycket avgifter. Läs mer här om hur vi har räknat.

Varför betala?

Du kan säkert få “gratis rådgivning” av din personliga bankman eller en fristående rådgivare, men du vet också att de tjänar pengar på något sätt. Om du inte betalar för deras tid betalar du bakvägen genom avgifter för fonder och försäkringsbolag. En del ger säkert bra och vettiga råd ändå, men precis som med andra säljare ser vi att de ofta föreslår de dyraste fonderna istället för de bästa.

Det du betalar för är sammanställningen

Det vi tar betalt för är att gå igenom alla ställen du har pension på, berätta vilket alternativ som är bäst och var du ska byta.

Det är alltså jobbet med sammanställningen som vi tar betalt för och inte råden i sig. I själva verket har vi redan skrivit publikt vad vi tycker är de bästa valen i premiepensionen och de vanligaste kollektivavtalen.

Om du har tid och ork kan du därför fixa detta helt själv utan att behöva betala oss. Det du behöver göra är att kolla vilka pensionslösningar du har på minpension.se och leta bland våra jour- och blogginlägg efter vad vi rekommenderar. Att hitta hur du sedan ändrar kan du också googla fram med lite ansträngning.

Lönar det sig verkligen att betala?

Om du inte har så mycket pensionspengar eller redan har placerat dem på ett bra sätt tillför vi kanske inte så mycket för dig. I så fall meddelar vi dig det i steg 2 så att du kan se tjänsten som ett kvitto på att du är på rätt spår.

Pengarna tillbaka om du inte är nöjd

Vi är så pass övertygade om att du kommer uppskatta tjänsten att vi erbjuder pengarna tillbaka om du inte skulle vara nöjd. Din feedback är värd mer för oss.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.