Varför är pensionssparande så vansinnigt tråkigt?

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


När jag var liten köpte jag stora mängder godis till extrapris på godisfabriken i Bengtsfors. Godiset sparade jag sedan så länge i skafferiet att mina föräldrar fick äta upp det för att det inte skulle bli dåligt.

Den stora tillfredsställelsen för mig var nämligen inte att äta godiset utan att jag tyckte att jag gjorde en bra deal* och att jag kände mig rik när skafferiet var fullt av godis. Så där fortsatte min barndom. Jag har alltid haft en förkärlek för att spara och äga vilket tvingade min mamma till oortodoxa uppfostringsmetoder som att villkora min veckopeng med att jag faktiskt gjorde av med pengarna.

I vuxen ålder var jag länge inne på samma spår. Min sambo brukar berätta om hur hen på vår första dejt fascinerades av att mitt studentrum rymde 10 paket Coop Extra Corn Flakes (staplade vid sängens fotände) 40 burkar billiga krossade tomater från ÖB (i en flyttkartong under skrivbordet).

Nu skulle en psykolog kanske fråga sig vilken traumatisk barndomsupplevelse som skapade detta underliga beteende och en dejtingkonsult skulle fråga sig hur i hela friden min sambo kunde tycka att det här var charmigt, men det här är en blogg om sparande och pension så min poäng är en helt annan.

Trots detta närmast perversa intresse av att spara för framtiden struntade även jag länge i min pension. Jag hade en tjänstepension hos min första arbetsgivare som jag lät ligga i flera år. Det var först när jag började jobba med Småspararguiden som jag orkade logga in på Länsförsäkringar och flytta pengarna till en billig fond och först här om dagen som jag tog tag i att reda ut om det lönar sig att flytta den till Nordnet eller Avanza.

Och då ska ni ha i åtanke att jag inte tycker att det är ett dugg svårt att veta vilka fonder jag ska välja. Jag tyckte bara att det var jobbigt att ta reda på hur jag loggar in på Länsförsäkringar (visade sig gå bra med mobilt bankID).

Så vad är slutsatsen av allt detta? Min slutsats är att pension är vansinnigt tråkigt och att det måste vara sjukt enkelt att göra rätt val. Det här är kärnan i vad vi vill uppnå med Småspararguiden. Det ska vara så enkelt att göra rätt att alla orkar. Vi tror nämligen att folk har roligare saker för sig än att läsa på om olika fonder och jaga sina pengar i en massa krångliga system. 

 

* Senare i livet har jag lärt mig mer om ekonomi och insett att det inte är en bra deal att köpa stora mängder billiga varor som man inte använder.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.