Vart vill du resa?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


– Kommer det inte bli fruktansvärt kallt?

– Jo.

– Och mörkt?

– Jo.

Min kusin och en kompis till honom fick för ett par år sedan för sig att de skulle gå från Stockholm till Abisko. Planen var att komma fram någon gång mitt i vintern och jag hade lite svårt att förstå tjusningen.

Därmed inte sagt att jag är helt immun mot hurtighetsidealen. Det finns något lockande i spartanska förhållanden, fin natur och fysisk anstränging och jag har både cyklat Stockholm-Åmål och fjällvandrat, men det här var bara lite för mycket.

Jag blir också mer och mer bekväm med åren. Fysisk ansträngning må vara en sak, men det skulle krävas en mycket bekväm sadel för att jag skulle göra om cyklingen. Och fjällvandringen faller på att jag inte pallar att bada i iskalla fjällbäckar.

Rent ekonomiskt är det förstås fantastiskt att gilla spritkök, tält och fysiska umbäranden. För alla oss som har lite högre krav på livet blir semesterresan en fråga om pengar. Därför är detta något som många sparar till.

Vad ska man då tänka på när man sparar till en resa?

Det tråkiga svaret är att det i stort sett enbart handlar om att lägga undan tillräckligt mycket pengar. Sparar man till något konkret som en resa som man tänker köpa inom ett par år är vår grundrekommendation att bara lägga pengarna på ett sparkonto. Tyvärr går det för tillfället inte att få någon ränta att tala om. Och aktier är för hög risk på kortare sikt.

Testa gärna vår sparguide för att se vad vi rekommenderar till just dig!

Min kusin gav förövrigt upp halvvägs, men det blev ändå 100 mil och ett par månaders promenad. Och det är ju den inre resan som räknas.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.