80-åring funderar på dyr krångelfond

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: vad anser ni om CS (Lux) Portfolio Fund Yield CHF? För sund värdeutveckling utan mycket stort risktagande för en 80-åring.

SVAR: Vi tänker ungefär så här: Nej, nej, nej. Varning! Akta dig! LÅT BLI!!!!

Det är en tokdyr blandfond och den enda den ger sund värdeutveckling åt är fondbolaget. Fonden kostar 1,45% per år och det är väldigt dyrt.

Vill du ha något säkert på kort sikt rekommenderar vi ett sparkonto. Är du långsiktig – vilket för en 80-åring endera betyder att ha pengar kvar ifall du blir riktigt gammal eller att spara för dina arvingar – eller är beredd att chansa lite rekommenderar vi aktiefonder. På lång sikt är aktier överlägset som tillgångsslag.

Om du vill lägga dig någonstans däremellan stoppar du helt enkelt lite på sparkontot och lite i en aktiefond.

Om du vill ha delar av pengarna i en aktiefond kan du läsa mer här om hur du ska göra och vilken fond vi rekommenderar.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.