Är HSB Bospar bra nu?

Småspararjouren

FRÅGA: Tidigare har HSB Bospar haft mycket dåliga villkor, med fonder hos Swedbank med mycket höga avgifter och dålig historisk avkastning.

Från 2 januari 2020 sker istället ett samarbete med Danske Bank med ett större fondutbud, bland annat en svensk indexfond med etisk inriktning, och relativt låga 0.32 % i avgift.

Tidigare tyckte jag att villkoren var alldeles för dåliga, men nu verkar de helt ok. Vad tycker ni?

SVAR: Vi håller helt och hållet med om att HSB Bospar hos Swedbank har varit riktigt dåligt. Det har vi skrivit om på SvD Debatt och det har gett dem en plats på vår årliga skitlista. Nu kommer en förändring och precis som du påpekar blir det mycket bättre.

Även om erbjudandet har blivit bättre är det dock långt ifrån det bästa på marknaden. Vi släppte precis ett längre blogginlägg där vi förklarar varför. Sammanfattningsvis är våra argument:

  1. Fondavgifterna är fortfarande en bra bit från de billigaste på marknaden
  2. Man kan fortfarande inte spara i ISK vilket blir en skattemässig nackdel
  3. Man måste vara medlem hos HSB vilket kostar ytterligare 300 kr/år (om man inte vill/behöver vara medlem ändå)
  4. Värdet av köpoängen är tveksamt

I vårt blogginlägg räknade vi ut att man förlorar 100 000 kr på att ha den billigaste globala aktiefonden i HSB:s bospar, Danske Invest SRI Global, istället för att spara i den billigaste globala aktiefonden på marknaden – Avanza Global. De årliga avgifterna är 0,53% respektive 0,10%. Vi använde den jämförelsen för att vi föredrar globalfonder framför Sverigefonder för att man får bättre riskspridning.

Vill man istället ha Sverigefonder blir skillnaden lite mindre. Precis som du säger kostar den billigaste Sverigefonden i HSB Bospars nya erbjudande hos Danske bank, Danske Invest Sverige Beta, 0,32% i årlig avgift. Det är klart billigare än deras globalfond, men både Nordnets Superfonden och Avanza Zero är gratis Sverigefonder så skillnaden blir fortfarande ganska stor på 30 år. 

Sammanfattningsvis tycker vi att HSB bospar har tagit ett stort kliv från att ha varit katastrofdåliga till att bara vara dåliga. Som vi också skriver i blogginlägget rekommenderar vi fortfarande ingen att börja bospara hos HSB, men det kan vara värt att stanna kvar om man är riktigt nära en bostad.

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.